Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων: Πώς θα λειτουργούν εστίαση και νυχτερινά κέντρα (video)

Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης καθώς η πανδημία καλπάζει. Από τις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή Cοvid Pass που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί σε ποιες κατηγορίες εργαζομένων καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Στις 15 Ιουλίου, τη μέρα που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα στην εστίαση, όλα τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν κατεβάσει, στο κινητό ή στο τάμπλετ, την εφαρμογή του ψηφιακού ελέγχου των πιστοποιητικών. Το Cοvid Pass θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι καθώς και ποιοι έχουν αρνητικό τεστ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης: «Πολύ απλά θα περνάει κανείς την εφαρμογή, αυτός που ελέγχει, που την έχει κατεβάσει, θα την περνάει πάνω από το πιστοποιητικό που φέρνει ο πελάτης είτε πάνω από το κινητό τηλέφωνο του πελάτη είτε πάνω σε χαρτί και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα».

Όταν η εφαρμογή βγάζει πράσινο χρώμα σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ή έχει νοσήσει. Όταν η εφαρμογή δείξει κίτρινο σημαίνει ότι ο πολίτης έχει βεβαίωση αρνητικού τεστ, ενώ αν το χρώμα είναι κόκκινο σημαίνει ότι το έγγραφο δεν είναι έγκυρο.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη δωρεάν και θα μπορεί να την κατέβει στη συσκευή ανεξαρτήτως λογισμικού.

Όλοι οι χώροι εστίασης, μπαρ, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και χώροι δεξιώσεων, λειτουργούν πλέον αποκλειστικά με καθήμενους. Τα πρόστιμα θα είναι βαριά για τους παραβάτες, ενώ οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς.

«Είναι πολύ δύσκολο μετά από τόσους μήνες κόπωσης να ελέγξεις τον κόσμο. Για αυτό είναι πολύ καλύτερο να έχουμε σαφή μηνύματα. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι επανεξετάζεται όλο αυτό το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί για τις 15 Ιουλίου» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Η μάσκα δεν καταργήθηκε επισημαίνουν οι ειδικοί και τονίζουν πως είναι υποχρεωτική..

  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • Και σε ανοιχτούς χώρους με συγχρωτισμό (συναυλίες, γήπεδα, θέατρα, πολυσύχναστοι δρόμοι

«Ισχυρότατη σύσταση» για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις, όπως και για την επιστροφή από τα νησιά, απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι διακοπές και αυτό το καλοκαίρι είναι διαφορετικές. Οι ταξιδιώτες φαίνεται πως είναι καλύτερα προετοιμασμένοι σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα που πολλοί έχαναν το πλοίο, γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα.

Οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται, η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει για ποιες κατηγορίες εργαζομένων, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει από τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων, ενώ σειρά θα πάρουν μετά οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές υγείας. Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής, θα προηγηθεί το υγιειονομικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Εξετάζεται επίσης το προσωπικό που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, στο πρότυπο της ΕΜΑΚ, καθώς και οι εκπαιδευτικοί.

Όλα θα κριθούν πάντως, από την πορεία της πανδημίας και την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών.

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Με τα απαραίτητα έγγραφα στο χέρι, εκατοντάδες ταξιδιώτες φεύγουν προς καλοκαιρινούς προορισμούς ενώ εντατικοί είναι οι έλεγχοι στους επιβάτες από τους άνδρες του Λιμενικού.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη, Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος