Race for Autism: Ένας αγώνας αγάπης για τον αυτισμό

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό (2 Απριλίου), διοργανώνουν τη δράση Race for Autism.

Προς αποφυγή εξάπλωσης της Covid-19 η πρωτοβουλία πραγματοποιείται διαδικτυακά. Για όλον τον Απρίλιο, όσοι θέλουν να  συμμετέχουν -αφιερώνοντας τον περίπατό τους ή την προπόνησή τους στον αυτισμό και την αποδοχή του- ακολουθούν τα εξής βήματα:

  • Πραγματοποιούν δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα raceforautism.gr
  • «Κατεβάζουν» τη σχετική εφαρμογή στη συσκευή τους
  • Δηλώνουν το άθλημα στο οποίο επιθυμούν να πάρουν μέρος
  • Αθλούνται
  • Καταχωρούν στην πλατφόρμα τον χρόνο που έκαναν στο άθλημα που επέλεξαν, καθώς και μια φωτογραφία τους (προαιρετικά).
  • Δεν ξεχνούν το χάσταγκ #raceforautismgr

Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο θα αποτελέσουν το «κολάζ» αποδοχής του αυτισμού στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες: Στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας στο Facebook

Δράσεις και παρεμβάσεις

Για τους ανθρώπους που βρίσκονται εντός του φάσματος του αυτισμού, αλλά και για τις οικογένειές τους, έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της έγκαιρης διάγνωσης, της αυτόνομης διαβίωσης, την κοινωνικής ένταξης και της αναζήτησης εργασίας.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται ένα ολιστικό σχέδιο παρέμβασης με τρεις άξονες:

Πρώιμη διάγνωση: Από την επόμενη σχολική χρονιά (2021-2022) εισάγεται πιλοτικά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς η πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από παιδοψυχολόγους, αναπτυξιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες και ενσωματώνεται στη λειτουργία των σταθμών. Όπως τόνισε σε μήνυμά της και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου: «Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ο αυτισμός διαγνωστεί μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών μπορεί -με την κατάλληλη θεραπεία- να περιοριστούν η πάθηση και οι συνέπειές της κατά τουλάχιστον 50%».

Κατάρτιση και αγορά εργασίας: Αξιοποιούνται πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και στοχευμένης διασύνδεσης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού με την αγορά εργασίας – ταυτόχρονα με την οικονομική παροχή κινήτρων στους εργοδότες.

Αυτόνομη διαβίωση: Δημιουργείται εξειδικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζεται υψηλότερη χρηματοδότηση για μικρές μη-ιδρυματικές δομές εντός του κεντρικού αστικού ιστού (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης), που φιλοξενούν άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Έτσι προχωρεί η αποιδρυματοποίηση και βοηθούνται ουσιαστικά οι οικογένειες των συμπολιτών στις μεγάλες αγωνίες τους, αναφορικά με την ηλικιακή εξέλιξη και την φροντίδα των παιδιών τους.

Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό

Mε απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού στην κοινωνία.


Πηγές: ypergasias.gov.gr – moh.gov.gr

Φωτογραφία: raceforautism.gr/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος