“Σύμπλευση”: Στην μάχη για την υγεία στα ακριτικά νησιά οι γιατροί με τα φουσκωτά (βίντεο)

Από σήμερα Πέμπτη 13/5 μέχρι και τις 23 του μήνα αναχωρεί ο “στόλος” των σκαφών της ομάδας “Σύμπλευση”, με προορισμό τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές της ομάδας ξεκινούν από το Λαύριο με στόχο τις επόμενες ημέρες να σταθούν αρωγοί στους κατοίκους των νησιών.

Γιατροί 20 διαφορετικών ειδικοτήτων θα επισκευθούν 9 ακριτικά νησιά για τις επόμενες 10 ημέρες, έχοντας μαζί τους ειδικά ιατρικά μηχανήματα. Με πρώτη στάση τη Σίκινο και τελευταία την Δονούσα, η ομάδα των εθελοντών της “Σύμπλευσης” θα πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις και διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους κατοίκους που το επιθυμούν.

Η ομάδα θα στήσει ένα πολυ-ιατρείο σε κάθε νησί και θα πραγματοποιήσει εξετάσεις ωστικής πυκνότητας, τεστ-Παπ, αιματολογικές εξετάσεις κ.α.

“Σύμπλευση”: Στην μάχη για την υγεία στα ακριτικά νησιά οι γιατροί με τα φουσκωτά (βίντεο)

Επίσης θα μεταφέρει εξοπλισμό για τα σχολεία, θα οργανώσει ενημερωτικές δράσεις για παιδιά και γονείς σχετικά με την σεξουαλική βία (με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής), θα πραγματοποιήσει μαθήματα ρομποτικής, ενώ θα υπάρξουν και δράσεις δενδροφύτευσης.

Σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, η “Σύμπλευση” θα ενισχύσει την εθνική προσπάθεια εμβολιασμού. όπως λένε οι επικεφαλής της προσπάθειας, οι κάτοικοι των νησιών έχουν αγκαλιάσει την δράση που πραγματοποιείται εδώ και έξι χρόνια.

Οι πάνω από 100 εθελοντές της +πλευσης (σχεδόν οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές) προσεγγίζουν τους προορισμούς της ομάδας με ιδιόκτητα φουσκωτά σκάφη των μελών και έχουν ήδη διανύσει πάνω από 2.800 ναυτικά μίλια σε έξι εαρινούς Διάπλους του Αιγαίου και πέντε φθινοπωρινές Αποστολές, σε 23 νησιά (Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ικαρία, Κάσος, Καστελλόριζο, Κίμωλος, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σχοινούσα, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Ψέριμος).

Οι γιατροί και νοσηλευτές της έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 8.000 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 4.950 άτομα, έχουν συλλέξει πάνω από 1.650 δείγματα αίματος (τα οποία αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα μαζί με τα σχόλια και τις ιατρικές οδηγίες απεστάλησαν στους κατοίκους), έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες τεστ Παπ, βιοψίες μετά από αφαίρεση σπίλων, καθώς και άλλες μικροεπεμβάσεις όπου αυτό ήταν επιβεβλημένο.

Ρεπορτάζ: Μ. Σκανδάλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος