“Mπλόκο” σε παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca – Συνέχιση των εμβολιασμών συνιστά ο ΕΟΦ (video)

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας και της Λιθουανίας, Εσθονία, Λετονία και Λουξεμβούργο σταματούν προσωρινά τους εμβολιασμούς από τη συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca, έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες για ένα θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής στην Αυστρία.

Έναν θάνατο εξαιτίας θρομβώσεων μετρά και η Δανία που αναστέλλει για τουλάχιστον 15 ημέρες κάθε χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, με τη Νορβηγία και την Ισλανδία να την ακολουθούν.

“Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να αποκαλύψουμε και να εξετάσουμε τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με ένα εμβόλιο σωστά. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι είναι η σωστή απόφαση να αναστείλουμε τα εμβόλια AstraZeneca προς το παρόν”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

Όλες οι εθνικές υγειονομικές Αρχές δε σχετίζουν τα περιστατικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων συστήνει τη συνέχιση των εμβολιασμών.

“Δεν έχει συναχθεί κανένα συμπέρασμα ότι πρόκειται για σφάλμα του εμβολίου. Και ο “Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων” ήταν πολύ ξεκάθαρος λέγοντας ότι αυτό πρέπει να διερευνηθεί προσεκτικά. Μπορεί να είναι σύμπτωση”, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Αρχής Υγείας της Δανίας, Σόρεν Μπρόστρεμ.

Κανονικά τους εμβολιασμούς με δόσεις της AstraZeneca συνεχίζουν η Γαλλία, Ισπανία και η Σουηδία, την ώρα που η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία απαντά, ότι τα έως τώρα έχουν αναφερθεί 22 περιπτώσεις θρομβώσεων στα 3 εκατομμύρια που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιό της στην Ευρώπη.

“Μερικά πράγματα είναι απλά σπάνια. Κι αν είναι σπάνια, δεν εμφανίζονται στις ελεγχόμενες μελέτες, αλλά μόνο μετά από αυτό: όταν πολλά άτομα εκτίθενται στο εμβόλιο”, επισημαίνει ο Χορστ Ολσέφσκι, Αυστριακός πνευμονολόγος.

Για προληπτικούς επίσης λόγους, η ιταλική υγειονομική αρχή απέσυρε προσωρινά μια άλλη παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca μετά το θάνατο δύο ανδρών στη Σικελία.

Ένα ακόμα όπλο προστίθεται στην εμβολιαστική φαρέτρα της ΕΕ, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων έδωσε το πράσινό φως στο μονοδοσικό εμβόλιο της Τζόνσον και Τζόνσον και γίνεται έτσι το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίνει μετά από αυτά της Φάιζερ, Μοντέρνα και AstraZeneca.

Στο μεταξύ σύμφωνα ελπιδοφόρα είναι τα νέα που έρχονται από το Ισραήλ καθώς δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες μετά των εμβολιασμό 600 παιδιών 12 έως 16 ετών με το εμβόλιο της Φάιζερ.

Στην Ελλάδα

Για το θέμα που αφορά στα εμβόλια της Astrazeneca, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές είναι καθησυχαστικές. Υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Καθησυχαστικές είναι οι υγειονομικές αρχές, κανονικά εξελίσσονται οι εμβολιασμοί. Ο ΕΜΑ δεν σχετίζει περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο.

Ως προς τα περιστατικά θρομβώσεων το ποσοστό παραμένει ίδιο πριν και μετά τον εμβολιασμό.

Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης, Σοφία Πατραμάνη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος