“Χαστούκι” από τον Μπαμπατζάν στον Τούρκο πρόεδρο: Η Αν. Μεσόγειος διαμοιράζεται χωρίς εμάς

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν άσκησε ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν, και τώρα αρχηγός του νέου κόμματος DEVA. Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο κανάλι Halk TV σε ομάδα δημοσιογράφων, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο στο θέμα της οικονομίας για έλλειψη στρατηγικής και προγράμματος.

Αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε προτείνει τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ ως κοινό υποψήφιο πρόεδρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τις εκλογές του 2018, πρόταση στην οποία δεν συμφώνησαν όλοι, όπως είπε. Όμως, ο Μπαμπατζάν ο οποίος εκτός από υπουργός Οικονομικών, υπηρέτησε και ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, χαρακτήρισε εντελώς αποτυχημένη την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την Μεσόγειο.

“Και τώρα τι έγινε με την Αίγυπτο; ‘Εκανε συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα, και πήγε και συνεργάστηκε με τους Ελληνοκυπρίους. Και έκανε συμφωνίες μαζί το Ισραήλ. Τι συνέβη τώρα; Η Ανατολική Μεσόγειος άρχισε να διαμοιράζεται χωρίς εμάς. Επειδή η Τουρκία δεν καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ΑΟΖ που ανήκει σε μας, τη Γαλάζια Πατρίδα, όπως λένε. Στην Μαύρη Θάλασσα τα θαλάσσια όρια είναι γνωστά ως το τελευταίο χιλιοστό με τη Ρουμανία και τη Ρωσία. Όπου έχει βρεθεί φυσικό αέριο, είναι γνωστό αν ανήκει σε μας ή όχι. Αλλά δεν υπάρχει τέτοιο όριο στην Μεσόγειο και το Αιγαίο.Στην Μεσόγειο αυτά όρια πρέπει να οροθετηθούν. Ποια είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο; Η Τουρκία. Αλλά αν τσακωθείς με όλους, αν χαρακτηρίσεις όλους εχθρούς, αν δεν μπορείς να καθίσεις με κανέναν για να συζητήσεις, τότε τα κράτη και οι χώρες θα καθίσουν μεταξύ τους και θα πάρουν από τα χέρια σου τη Γαλάζια Πατρίδα που σου ανήκει”, τόνισε ο Μπαμπατζάν.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος