Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής – Δύσκολο το έργο κατάσβεσης λόγω των ανέμων

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής αλλά και στο Πάτημα Ελευσίνας. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα στον Βαρνάβα ξέσπασε στις 11:10 το πρωί σε δασική έκταση και για να μην περάσει σε κατοικημένη περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική. Ειδικότερα επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, (ΜΕΤΠΕ), 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και 7 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200 που μπορεί να ρίξει 12 τόνους νερό. Παράλληλα, μεταβαίνουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς και άλλοι 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας, ενώ συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο δήμαρχος Μαραθώνας Στέλιος Τσίρκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το έργο κατάσβεσης είναι δύσκολο από τις επίγειες δυνάμεις καθώς είναι σε δύσβατο σημείο η πυρκαγιά και μόνο οι εναέριες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν. Παράλληλα, οι άνεμοι 4-5 μποφόρ κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. Στην περιοχή υπάρχουν αγροικίες όπως είπε ο κ. Τσίρκας, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν ειδοποιηθεί και έχουν απομακρυνθεί. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είπε ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Πάτημα Ελευσίνας, ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα ήταν άμεση η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, ειχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου σε διάφορες εστίες πυρκαγιάς, 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα το ΜΕΤΠΕ, 1 ΕΠ και 2 Α/Φ, επίσης συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Σάββατο 10 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής – Δύσκολο το έργο κατάσβεσης λόγω των ανέμων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος