Σε ύφεση η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Άνδρο

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Ρέματα Άνδρου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Μάχη με τις φλόγες έδωσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές. Ο δήμαρχος της Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως έγινε προληπτική εκκένωση στο χωριό Ρέματα και Ατένι και ότι η ένταση των ανέμων ήταν 6-7 μποφόρ και το μέτωπο είχε συχνές εναλΛαγές.

Όπως αρχικά ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα: “Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ρέματα Άνδρου. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 2 Α/Φ ενώ κινητοποιήθηκε μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου της 1ης ΕΜΑΚ που θα μεταβεί με Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές”.

Ακολούθως ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Άνδρο, ενώ με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, μετέβη στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στην περιοχή Ρέματα πήρε διαστάσεις και εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ενώ συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, γι’ αυτό με εντολή του Αρχηγού του Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη, μεταφέρθηκε στην Άνδρο και δεύτερο αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα, ενώ στις 13:00 αναχώρησε πλοίο από την Ραφήνα, το οποίο μίσθωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να μεταφέρει 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα από την Αθήνα.

Έτσι, συνολικά επιχειρούσαν  στην πυρκαγιά 55 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της ΕΜΑΚ, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα (δύο του ΠΣ και ένα του Στρατού).

Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν και εθελοντές με δικά τους οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε ετοιμότητα για εκκένωση παρέμενε και ο οικισμός Άρνη, καθώς η πυρκαγιά, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, είχε ανοίξει σε μεγάλη έκταση, λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν και τα επτά μποφόρ και το δύσβατο της περιοχής.

Οι απομακρύνσεις των κατοίκων είχαν προληπτικό χαρακτήρα, καθώς οι φλόγες έφτασαν κοντά στους οικισμούς, αλλά τελικά δεν απειλήθηκαν σπίτια.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση, ενώ φήμες ότι ξεκίνησε από ΙΧ που άρπαξε φωτιά δεν ευσταθούν, καθώς αυτό συνέβη σε άλλη περιοχή. Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι, από σπίθες που πετάχτηκαν, ο επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου της Άνδρου, ο οποίος όμως παρέμεινε στο μέτωπο της πυρκαγιάς και συνέχισε να επιχειρεί κανονικά μαζί με τους άλλους πυροσβέστες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος