Πυρκαγιά στην Πάρνηθα: Αγωνία για αναζωπυρώσεις, βελτιωμένη εικόνα και περιπολίες της αστυνομίας – Οδοιπορικό της ΕΡΤ στα καμένα

Σε ένα σημείο της Πάρνηθας, στην περιοχή της Φυλής, επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, καθώς νωρίτερα σημειώθηκε μία νέα αναζωπύρωση. Ωστόσο, βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στην περιοχή την τελευταία ώρα, ενώ όλη τη νύχτα θα υπάρχουν περιπολίες της αστυνομίας για να εντοπιστεί έγκαιρα όποια πιθανή προσπάθεια εμπρησμού.

Το μεσημέρι, πάνω από τη Μονή Κλειστών ξεκίνησε η αναζωπύρωση, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Θοδωρή Παναγιωτίσης που βρίσκεται στο εν λόγω σημείο. Η φωτιά χωρίστηκε σε δύο μέτωπα, ανατολικά και δυτικά. Το ανατολικό προς το ρέμα Γιαννούλα φαίνεται πως έχει περιοριστεί ενώ το δυτικό, κοντά στο φρούριο της Φυλής προς τη Μαγούλα, φαίνεται να έχει κινητικότητα. Οι άνεμοι πλέον έχουν πέσει, γεγονός που βοηθά στην κατάσβεση των μετώπων από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην Αττική, από νωρίς το πρωί της Πέμπτης δόθηκε μάχη με νέες εστίες, που διαρκώς ξεπηδούσαν στον Αυλώνα και στους πρόποδες της Πάρνηθας. Έντρομοι οι κάτοικοι είδαν τον άνεμο να σπρώχνει το πύρινο μέτωπο και προς τους Θρακομακεδόνες, φωτιά που ευτυχώς ανακόπηκε, ενώ εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το «112» για εκκένωση της περιοχής Μπόσκιζας στις Αχαρνές. Ολονύχτιος ήταν ο αγώνας κόντρα στις αναζωπυρώσεις. Το φως της ημέρας φανέρωσε το μέγεθος της καταστροφής στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι, όπου κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες έγιναν ένα για να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

Η Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι, σώθηκε την τελευταία στιγμή, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατοίκων και πυροσβεστών. Με αυτοθυσία, είχαν ανέβει στις φλεγόμενες σκεπές για να σώσουν το μοναστήρι. Παρών και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με όλες του τις δυνάμεις.

Οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς. Τη νύχτα, οι κάτοικοι της περιοχής Μπόσκιζας στις Αχαρνές, έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για εκκένωση.

Ολονύχτια ήταν η μάχη με τη φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας. Τις πρώτες πρωινές ώρες, υπήρξε κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά στους Θρακομακεδόνες αλλά περιορίστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, 12.500 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια.

Αποκαρδιωτικές εικόνες – Τις πληγές του μετρούν οι κάτοικοι

Από το πρωί έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές των ζημιών τα αρμόδια κλιμάκια, έχοντας μετρήσει δέκα ολοσχερώς καμένα σπίτια.

Η κάμερα της ΕΡΤ, αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής δείχνοντας μία εντελώς καμένη μόνιμη κατοικία. Οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος