Αλιβέρι: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Συνελήφθη 75χρονος, μαρτυρίες κατοίκων στην ΕΡΤ

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά που ξέσπασε, χτες το βράδυ, σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση στο Αλιβέρι της Εύβοιας. Ολονύχτια μάχη έδωσαν πυροσβέστες με πεζοπόρα τμήματα, ομάδες εθελοντών και υδροφόρες των ΟΤΑ που επιχειρούν ανατολικά του οικισμού Μηλάκι, ώστε να μην κινδυνεύσει το χωριό. Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν εναέρια μέσα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα καθώς η φωτιά καίει ψηλά στο βουνό του προφήτη Ηλία, σε δυσπρόσιτα σημεία όπου υπάρχουν πολλές μάντρες ζώων.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσηςενισχύθηκαν με άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Μακεδονία ώστε πλέον επιχειρούν συνολικά 107 πυροσβέστες, με 6 πεζοπόρα τμήματα και 35 υδροφόρα οχήματα. Οπως ανεφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου 75χρονος ο οποίος εκτελούσε εργασίες καπνίσματος μελισσών στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής απηύθυνε έκκληση να μην προχωρούν οι πολίτες σε καμία θερμή εργασία καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες.

Φωτιά ξέσπασε χθες λίγο μετά τις 8 το βράδυ “Προσπαθήσαμε να ανακόψουμε την κεφαλή του ενεργού μετώπου το οποίο έχει οριοθετηθεί σε ορεινό σημείο ανατολικά από το Μηλάκι, το οποίο δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί και καίει αγριελιές και χαμηλή βλάστηση” είπε.

«Ξεκίνησε εχθές το βράδυ από τις 8 το απόγευμα. Ήταν ένα δύσκολο κομβικό σημείο διότι δεν έχουμε για πολύ ώρα στη διάθεσή μας με εναέρια μέσα και είναι το τελευταίο φως της ημέρας. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το μέτωπο, το οποίο ξεκίνησε ουσιαστικά νοτίως του οικισμού Μηλάκι στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, σε μια πλαγιά ουσιαστικά που ξεκίνησε νότια από αυτό τον οικισμό. Δεν κινδύνεψε εργοστάσιο ΔΕΗ όπως γράφτηκε κατά κόρον χθες το βράδυ λανθασμένα κατά την άποψή μας. Ξεκίνησε πλησίον μια τσιμεντοβιομηχανίας. Από εκεί ήταν η έναρξη της πυρκαγιάς, στα 300 μέτρα από αυτό το σημείο ήταν η έναρξη και ουσιαστικά πήγε σε μια πλαγιά προς τον Προφήτη Ηλία. Πήγε νότια και ανατολικά ουσιαστικά η πυρκαγιά.

Όλο το βράδυ 82 πυροσβέστες σε επιφυλακή και τα υπόλοιπα πληρώματα έφτασαν σε 107 οι πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας έχει δοθεί εντολή απογείωσης σε ένα ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη ούτως ώστε να γίνει και η αεροπυρόσβεση.
Ο αντικειμενικός σκοπός ήταν να προσπαθήσουμε πάση θυσία να πιάσουμε την πυρκαγιά σε αυτή την πλαγιά. Αυτό έγινε. Ήταν μεγάλο το μέτωπο. Ήταν δύσκολο το μέτωπο διότι είχαμε χαμηλή δασική βλάστηση, αγριελιές, αγριόχορτα τα οποία ανέβαιναν.
 
Είχαμε το πρόβλημα ότι δεν είχαμε εναέρια μέσα και προσπαθήσαμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις όλοι να επικεντρωθούμε ουσιαστικά στο να κρατήσουμε την αυτήν τη δύσκολη πυρκαγιά στην πλαγιά αυτή και με τη βοήθεια των εναέριων μέσων τώρα το πρωί ουσιαστικά να την καθηλώσουμε και να προσπαθήσουμε να την τελειώσουμε γρήγορα» είπε ο κ. Αρτοποιός.

Να σημειώσουμε πως υπάρχουν και μαρτυρίες κατοίκων στην κάμερα της ΕΡΤ που αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από απερισκεψία κατοίκου που διατηρεί μελίσσια στην περιοχή και εκτελούσε εργασίες.

Δείτε βιντεο από τη νυχτερινή μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεν με τις φλόγες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος