Πυρά αντιπολίτευσης για συγκέντρωση της ΧΑ στη Ρηγίλλης ― Δήμος Αθηναίων: Δεν δόθηκε καμία άδεια

Ανακοινώσεις για τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Ρηγίλλης με αφορμή την επέτειο για τα Ίμια, εξέδωσαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ. Δεν δόθηκε καμία άδεια για εκδήλωση της ΧΑ στην πλατεία Ρηγίλλης, απάντησε ο Δήμος Αθηναίων. «Οι δηλώσεις περί αδειδότησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τονίζει το Αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ. Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών εξαπέλυσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης.

«Ηλεκτρισμένη» ήταν η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας, όπου η Χρυσή Αυγή με άλλες εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες διοργάνωσαν εκδήλωση για την επέτειο των Ιμίων, ενώ σε μικρή απόσταση αντιφασιστικές οργανώσεις κάνουν αντισυγκέντρωση.

Πυκνό παρασκήνιο και αντεγκλήσεις για την άδεια που δόθηκε στη συγκέντρωση της ΧΑ

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος χαρακτήρισε αρχικά την «παροχή άδειας προκλητική»:

«Η παροχή άδειας για ανοικτή συγκέντρωση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη Βουλή, προκαλεί κάθε δημοκράτη πολίτη.

Μια απόφαση πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη που μάλιστα στηρίζεται στη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων.

Αναρωτιόμαστε: σε τι ακριβώς συμφωνεί ο κ. Μπακογιάννης με τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση; Τη θεωρεί ειρηνική πολιτική εκδήλωση; Πιστεύει ότι δεν επαπειλεί τη ζωή της πόλης;

Οι αρμόδιες αρχές έχουν τρεις ώρες μπροστά τους για να μην εφαρμοστεί η προκλητική τους απόφαση».

Για «αδιανόητη και προκλητική» απόφαση έκανε λόγο στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης:

«Ναζιστική φιέστα έχει εξαγγείλει η Χρυσή Αυγή σήμερα στις 19.00 στην πλατεία Ρηγίλλης για τα Ίμια και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έσπευσαν να δώσουν άδεια στα ακροδεξιά μορφώματα για να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη δημόσια συγκέντρωση. Οι ίδιοι δηλαδή, που απαγορεύουν σωρηδόν τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, των φοιτητών και της νεολαίας, κλείνουν το μάτι στους φασίστες που δήθεν θέλει να τους απαγορεύσει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την κάθοδο στις εκλογές και τους επιτρέπουν την αποψινή ναζιστική φιέστα. Η απόφαση αυτή είναι αδιανόητη και προκλητική και καλούμε για την άμεση ανάκληση της, καθώς πρόκειται για μια ντροπιαστική κίνηση Μπακογιάννη-ΕΛ.ΑΣ.. Να απαγορευτεί η ναζιστική φιέστα και να σταματήσει η εξουσία, Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, ΕΛ.ΑΣ. κλπ. να υποθάλπουν τους νεοναζί εγκληματίες».

Απαντώντας, ο Δήμος Αθηναίων ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του ότι «καμία άδεια δεν δόθηκε για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης» αλλά ότι υπήρξε «συμφωνία με την ΕΛ.ΑΣ για την επιβολή περιορισμών» δεδομένου «ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια»:

«Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και ανακοίνωση των εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, από το Δήμο Αθηναίων διευκρινίζεται: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων παρείχε σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων κ. Βασίλειος Κορομάντζος απαντώντας στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, σημείωνε: «Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και παρέχουμε σύμφωνη γνώμη για τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια».

«Οι δηλώσεις περί αδειοδότησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» δήλωσε το αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ. σε ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει ότι «οι δημόσιες συναθροίσεις αποτελούν συνταγματικό δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν αδειοδοτούνται», ενώ μπορούν να απαγορευθούν «μόνο αν πιθανολογείται η διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων».

Παράλληλα σημειώνει ότι οι αποφάσεις που εκδίδουν οι αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις, αφορούν την επιβολή περιορισμών, αν θεωρηθεί ότι μια συγκέντρωση θα διαταράξει την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και αναφέρονται σε απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δήθεν χορηγείται άδεια για πραγματοποίηση συνάθροισης από συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

• σύμφωνα με το Σύνταγμα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αποτελούν δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν αδειοδοτούνται,

• επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί με αιτιολογημένη απόφαση, εάν πιθανολογείται η διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ

• οι αποφάσεις που εκδίδονται από τις κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας, αφορούν στην επιβολή περιορισμών, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής.

Στην προκειμένη περίπτωση εκδόθηκε απόφαση επιβολής περιορισμών και ως εκ τούτου οι σχετικές δηλώσεις περί αδειοδότησης σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ακολούθησε σφοδρή επίθεση του Χρήστου Σπίρτζη στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη  στην οποία ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλά για «φαρισαϊσμό του κ. Μητσοτάκη και της [που] ΝΔ δεν έχει όριο]» και κατηγορεί τον κ. Θεοδωρικάκο ότι «ξεπλένει τους Εγκληματίες Ναζιστές ως πατριώτες»:

«Ότι η ΝΔ φιλοξενεί την σκληρή ακροδεξιά στο εσωτερικό της, το ξέρουμε πλέον όλοι.

Το ότι επανειλημμένα ο κ. Θεοδωρικάκος μας έχει επιβεβαιώσει ότι ισχύει και τηρείται ο νόμος Μητσοτάκη της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και ο νόμος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επίσης.

Ότι υπάρχει ανοχή από την πρώτη μέρα της επιτελικής διακυβέρνησης σε ακροδεξιά στοιχεία εντός της ΕΛΑΣ, είναι επίσης αποδεδειγμένο, με όσα έχουν γίνει τα χρόνια Μητσοτάκη.

Ότι λειτουργούν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ τα ναζιστικά σύμβολα, τα πανώ και οι ταμπέλες της εγκληματικής οργάνωσης είναι ακόμη εκεί, όπως με προκλητικό τρόπο, δίπλα στα Δικαστήρια, βλέπει κάθε πολίτης στην είσοδο της Θεσσαλονίκης, μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε.

Ότι άφησαν τον Κασιδιάρη από τη φυλακή να κάνει εκπομπές, προεκλογική εκστρατεία και να οργανώνει κόμμα για τη συμμετοχή στις εκλογές επίσης.

Αλλά ότι λίγες ημέρες μετά το προπαγανδιστικό εγχείρημα για δήθεν Νόμο απαγόρευσης της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Κασιδιάρη, θα έδιναν άδεια συγκέντρωσης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, στο κέντρο της Αθήνας, τα αποδεικνύει όλα.

Αποδεικνύει ότι η ΝΔ έχει διολισθήσει επικίνδυνα …

Οι πρακτικές των παρακολουθήσεων, της καταστολής, της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων έρχονται και ταιριάζουν με την αντίληψη των ακροδεξιών πρακτικών και με την ανοχή όχι απλά στις ακροδεξιές πολιτικές και πρακτικές αλλά και στην ανοχή της κοινής αντίληψης σε πλήθος θεμάτων με την ακροδεξιά και με την ανοχή της δράσης ακόμη και της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Προφανώς ο Νόμος Μητσοτάκη απαγόρευσης των συναθροίσεων σχετίζεται μόνο με τους νέους ανθρώπους, τους φοιτητές και με όποια ομάδα πολιτών διαφωνεί με τη ΝΔ και την ανάλγητη αντικοινωνική πολιτική της.

Κύριε Μητσοτάκη, Κύριε Θεοδωρικάκο, ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ… και για την ανοχή και για το «πατριωτικό» ξέπλυμα, στους εγκληματίες ναζιστές.

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος σας το μόνο τέρμα που μπορεί να έχει είναι η απάντηση του ελληνικού λαού στις εκλογές».

«Καμία ανοχή στο φασισμό και τις παραφυάδες της Χρυσής Αυγής», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ:

«Την ώρα που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κόπτονται δήθεν να μπουν εμπόδια στη δράση της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, ετοιμάζοντας τροπολογίες που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους, την ίδια ακριβώς στιγμή η Ελληνική Αστυνομία και ο Δήμος Αθηναίων δίνουν άδεια στη Χρυσή Αυγή για συγκέντρωση, ενώ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ φιγουράρουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με υποψήφιους της Χρυσής Αυγής.

Καμία ανοχή στο φασισμό. Μόνο η πάλη του λαού μπορεί να απομονώσει και να τσακίσει τέτοιες δυνάμεις, μαζί με όσους τους ανέχονται και τους θρέφουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος