Ψύχραιμη η Ελλάδα απέναντι στη ρητορική Ερντογάν – Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά

Στα άκρα οδηγείται πλέον η τουρκική προκλητικότητα, εν όψει και του καλοκαιριού, με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επιτίθεται προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ άμεση ήταν η απάντηση από την Αθήνα, που τονίζει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους.

Επιλέγοντας την ρητορική της γνώριμης όξυνσης ο κ. Ερντογάν, σε εκδήλωση για τα έξι τουρκικά υποβρύχια νέου τύπου, και αδυνατώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του για την διπλωματία της Αθήνας και την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας προχώρησε σε πρωτοφανή δήλωση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

“Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης. Δεν θα συναντηθώ ποτέ μαζί του, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά την κριτική που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Λίγο νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, επανέφερε, επί τη ευκαιρία, το αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, ενώ εγκάλεσε και το ΝΑΤΟ για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του μετά την εισβολή στην Κύπρο.

Η εμφάνιση του Τούρκου Προέδρου, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, αποδίδεται και στην ανάγκη του κ. Ερντογάν να απευθυνθεί και στο εσωτερικό της χώρας με την  οικονομία τη Τουρκίας  να πνέει τα λοίσθια και να οδηγείται σε εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Ψύχραιμη ήταν η αντίδραση της Αθήνας δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου:

“Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ  χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες» τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας, η οποία δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα αυξημένες είναι το τελευταίο διάστημα οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, τόσο στο Ανατολικό Αιγαίο όσο και στον Έβρο, με χαρακτηριστικό το περιστατικό αποτροπής προσέγγισης στα ελληνικά ύδατα 9 σκαφών με 600 επιβαίνοντες, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου, που σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος