Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή που θα ξεκλειδώσουν τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία.
Νέο κύκλο σκληρών διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, με επίκεντρο την διαχείριση των κόκκινων δανείων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός ανέφερε πως “θα διαπραγματευτούμε και μπορεί και να κάνουμε και συμβιβασμούς που δεν θα έχουν την ταξικότητα που θέλουμε”, σημειώνοντας ωστόσο , πως αυτό που πρωτίστως επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να προστατεύσει εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα φέρει νόμο στη Βουλή πριν από τις 15 Φεβρουαρίου για να προστατευτούν κατηγορίες δανειοληπτών με μικρότερα δάνεια, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται αφορά μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.
Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε, ότι ο υπό συζήτηση νόμος, που διαμορφώνει το ρυθμιστικό σχέδιο ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων διαχείρισης των κόκκινων δανείων, περιέχει αυστηρότερους κανόνες υπέρ των δανειοληπτών από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας, όπου ισχύουν κανόνες αυστηρότεροι από αυτούς.
Για πολιτικό χαμαιλεοντισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έγινε ανεξέλεγκτο επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.
Εικονική και προσωρινή χαρακτήρισε την προστασία των δανειοληπτών το ΠΑΣΟΚ, για εργαλείο που ικανοποιεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος του λαού, μίλησε το ΚΚΕ.
Οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια δίνουν νέα εργαλεία εκβιασμού στις τράπεζες και επιτρέπουν τη διαφθορά, σχολίασε το Ποτάμι. «Πρόχειρο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως κατά 35% είναι υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα και το άλλο 65% είναι ρουσφέτια και μπαλώματα σε υπαρκτά προβλήματα.
Την αντίθεσή της εξέφρασε, και η Ένωση Κεντρώων. Ο Βασίλης Λεβέντης τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί «για να μην καταλήξει σαν τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά».
Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, κατέθεσε νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρα για την ανακούφιση μακροχρόνια ανέργων, τρίτεκνων και άλλων ευπαθών ομάδων.
Σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια των συνδικάτων στην Κλαυθμώνος και στην Κοραή. Ξεχωριστή συγκέντρωση απο το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσουν πορείες στη Βουλή.
Η ΝΔ καταψήφισε επί της αρχής και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο ώστε “να μην συναινέσει στην υποκρισία και το ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”, ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.
Πηγή: ΕΡΤ1, Α’Πρόγραμμα
Σχετική είδηση: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα (vid)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος