Πρώτο Σ/Κ με διαδημοτικές μετακινήσεις – Στις 7/4 τα self tests στα φαρμακεία

Πρώτο Σαββατοκύριακο με ανοικτές τις διαδημοτικές μετακινήσεις που μαζί με το προσεκτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα των καταστημάτων από τη Δευτέρα, σηματοδοτούν τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα. Nα σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για  αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου  και των διαδημοτικών μετακινήσεων στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαϊας. Το άνοιγμα της εστίασης μετατίθεται για μετά το Πάσχα, ενώ η αναχαίτιση της πανδημίας περνά και από τα self test, που θα διανέμονται δωρεάν από τις 7 Απριλίου, με προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές για να πάνε στο σχολείο τους θα πρέπει να έχουν κάνει self test.  Την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων και διασωληνωμένων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι από 45 έως 78 ετών. Οι αλλεπάλληλες εισαγωγές δοκιμάζουν ακατάπαυστα τις αντοχές των νοσοκομείων και ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη δεκάδων κρεβατιών Εντατικής Θεραπείας.

Την επόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου θα φτάσουν οι πρώτες παρτίδες των self test στα φαρμακεία, με στόχο τη διάθεσή τους στον πληθυσμό μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.  Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, τα τεστ θα αποθηκευτούν σε 2 μεγάλες αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από εκεί θα διανεμηθούν σε 100 φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα.

Προτεραιότητα στη διάθεση των σελφ τεστ θα δοθεί στους μαθητές των Λυκείων και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις σχολικές αίθουσες. Αμέσως μετά θα επιτραπεί η δωρεάν διάθεσή τους στο γενικό πληθυσμό έως 65 ετών. Τελευταίοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα προσωπικά τεστ οι άνω των 65, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν θωρακιστεί από το εμβόλιο.

Οι πολίτες θα επιδεικνύουν τον ΑΜΚΑ τους και θα παραλαμβάνουν το τεστ, μαζί με φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης του τεστ. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα self testing.gov.gr.

Η 12η Απριλίου θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία για την επαναλειτουργία των Λυκείων, όπως δήλωσε και η Υφυπουργός Παιδείας. “Η 12η Απριλίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων με σύμμαχο και τα self test αλλά και όλα τα μέτρα” τόνισε η Ζέττα Μακρή.

Οι μαθητές θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο κάθε Δευτέρα με αρνητικό τεστ

Προτεραιότητα στα self test έχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία. Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει ο κηδεμόνας τους.

Οι γονείς θα παραλαμβάνουν απο το φαρμακείο τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24 – 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το τεστ είναι αρνητικό ο γονέας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Αν είναι θετικό θα πρέπει να γίνει και επαναληπτικό τεστ (rapid test) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία.

Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι με όπλο τα self test “μέσα στο καλοκαίρι, κι αφού βέβαια πρώτα έχουμε μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για να συμμετέχουμε και σε ομαδικές δραστηριότητες”

Αύξηση της διασποράς στα μεγάλα αστικά κέντρα

Στο επίκεντρο της καταγραφής των ημερήσιων κρουσμάτων βρέθηκε για ακόμη μια μέρα η Αττική με 1383 νέες μολύνσεις, ενώ ανησυχητική είναι η αύξηση της διασποράς στη Θεσσαλονίκη τη τελευταία εβδομάδα κατά 28%

“Η κατάσταση μας ανησυχεί ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση. Έκανε έκκληση για πίστη τήρηση των μέτρων για να μη δούμε τα χειρότερα σενάρια

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στην κορύφωσή του, με τις μεταλλάξεις, κυρίως τη βρετανική, να ευθύνονται για τη μεγάλη διασπορά.

Το τελευταίο 24ωρο στην Αττική οι εισαγωγές ξεπερνούν τις 200, ενώ η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πλέον στο 100%. Σε κόκκινο συναγερμό και τα νοσοκομεία τη Θεσσαλονίκης

“Δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα του Νοεμβρίου αλλά οι ΜΕΘ εξακολουθούν να γεμίζουν και τμήματα να κλείνουν, επαναλαμβάνεται η κατάσταση” τόνισε ο Αντιπρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κούτρας.

Το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χωρά καταγράφηκαν 3.080 νέα κρούσματα, 753 ασθενείς είναι διασωληνωμενοι, ενώ 72 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους. Τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χωρά έφτασαν τις 27. 000, τα μισά από αυτά στην Αττική. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει το 1.740. 000 σε όλη τη χώρα.

Επίσης, την Πέμπτη άνοιξαν δυο μεγκα εμβολιαστικά κέντρα στο Περιστέρι και το Ελληνικό. Με τα δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα έχει ενεργοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων που φτάνουν τα 1. 042 και στελεχώνονται από 3. 500 υγειονομικούς.

Στο μεταξύ, για έναν μήνα αργότερα μετατίθεται το άνοιγμα της εστίασης, όπως ανακοίνωσε σχετικά ο Πρωθυπουργός, από τη Βουλή.

Από αύριο, απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Οι πολίτες θα στέλνουν τον κωδικό 6 στο 13033 και θα μπορούν να απομακρυνθούν και εκτός του δήμου τους για άσκηση, χρησιμοποιώντας και το αυτοκίνητό τους.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Μαρία Σταθοπούλου, Ειρήνη Κυρίτση, Δήμητρα Σέκη, Νίκη Παπαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος