Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ολοκλήρωση της συμφωνίας

Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής  θα είναι από δω και πέρα οι βασικοί πυλώνες της κυβέρνησης, στην προσπάθεια της να εξευμενίσει τη κοινή γνώμη από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του τρίτου Μνημονίου. Με τον τρόπο αυτό ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να περάσει και τον “κάβο” της κρίσιμης ψηφοφορίας την Τετάρτη στη Βουλή, για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, δημιουργώντας έτσι και νέα δεδομένα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Βασικός στόχος του πρωθυπουργού να μην πέσει η κυβερνητική πλειοψηφία κάτω από τους 120 βουλευτές, διότι έτσι θα τεθεί επί τάπητος και τυπικά ζήτημα διακυβέρνησης, καθώς κύκλοι εντός και εκτός και Ελλάδας, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, καραδοκούν προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό.

Αφαιρώντας λοιπόν τις διατάξεις για τους αγρότες και το ασφαλιστικό, με συνεννόηση με την τρόικα και αναδεικνύοντας παράλληλα φαινόμενα διαφθοράς (ΤΑΙΠΕΔ, ΑΤΕ ), το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να  διαμορφώσει προϋποθέσεις να παραμείνει όσο γίνεται πιο συσπειρωμένη η κυβερνητική πλειοψηφία  για να κρατήσει τη δεδηλωμένη με το κατώτατο όριο των 120 βουλευτών, κερδίζοντας χρόνο ενόψει εξελίξεων, στο εσωτερικό πεδίο.

Παράλληλα, επιχειρεί να διαμορφώσει και τις προϋποθέσεις προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να υλοποιηθεί η πρώτη φάση της συμφωνίας, κάτι που είναι απαραίτητο πριν η χώρα οδηγηθεί στο άνοιγμα της συζήτησης με τον ESM για το δάνειο των 80 δισ. ευρώ και την πολυπόθητη ρύθμιση αποπληρωμής του χρέους.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο πλευρές μετά την οξεία αντιπαράθεση και την απομάκρυνση των διαφωνούντων υπουργών από τη κυβέρνηση, φαίνεται πως οι τόνοι χαμηλώνουν προς το παρόν και η τελική ίσως αναμέτρηση προγραμματίζεται στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ή σε ένα Διαρκές ή Έκτακτο Συνέδριο.

Πάντως ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να λειτουργήσει εν θερμώ, εκτιμώντας ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει  υπέρ του, ενόψει μάλιστα και των πρόωρων εκλογών στις οποίες με όπλο τη λίστα σκοπεύει να “ξεκαθαρίσει” το εσωκομματικό τοπίο και να κόψει το ομφάλιο λώρο με το παρελθόν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος