Προστασία των αστέγων από τον καύσωνα – Οδηγίες του υπουργείου Εργασίας προς τους Δήμους

Οδηγίες προς τους Δήμους όλης της χώρας ώστε να αποτραπεί η έκθεση των αστέγων στις ακραίες καιρικές συνθήκες του καύσωνα έστειλε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Οι καιρικές συνθήκες των ημερών, δε μας επιτρέπουν να δράσουμε διαφορετικά. Έχουμε υποχρέωση να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι συμπολίτες μας σε αστεγία να προφυλαχθούν από τη ζέστη κατά τις ημέρες του καύσωνα. Παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση και βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που μας χρειάζεται», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Κλιματιζόμενοι χώροι από τις 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου, ζητήθηκε να ορισθούν από τον εκάστοτε Δήμο οι κλιματιζόμενοι χώροι, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για διημέρευση και προσβάσιμοι τουλάχιστον κατά τις ώρες από 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την ενημέρωση των ως άνω πολιτών, καθώς και για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.  Επίσης συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους.

Διανομή φιαλών νερού και ειδών πρώτης ανάγκης

Για τους αστέγους που διαβιούν σε εξωτερικούς χώρους και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της παραπάνω υπηρεσίας, συστήνεται, επιπλέον, η ενημέρωσή τους για τις οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) και τη διανομή φιαλών νερού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη για συνεργασία των Δήμων με άλλες Υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως για την ενεργοποίηση εθελοντών, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου παροχής υπηρεσιών έκτακτης παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, δήλωσε σχετικά: «Σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα τόσο για την ενημέρωση των αστέγων συμπολιτών μας όσο και για τον καθορισμό κλιματιζόμενων χώρων στους οποίους αυτοί θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να ξεπεραστεί ανώδυνα το επιβαρυμένο από πλευράς θερμοκρασιών χρονικό διάστημα που διανύουμε. Είμαστε στο πλευρό του κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη».

Δράση ενεργητικής προσέγγισης αστέγων στην Αθήνα

Στο μεταξύ, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν το προσεχές χρονικό διάστημα, οργανώνει την Τρίτη, 3 Αυγούστου, από τις 09:00 έως τις 12:00, δράση ενεργητικής προσέγγισης αστέγων και εργασίας στο δρόμο (streetwork), στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, ο ΕΕΣ, κατόπιν χαρτογράφησης των περιοχών ευθύνης, θα κινητοποιήσει το επαγγελματικό και εθελοντικό δυναμικό του για την υποστήριξη άστεγου πληθυσμού που διαβιεί υπό συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού στο κέντρο της Αθήνας, μέσω της διανομής υλικού άμεσης κοινωνικής βοήθειας, καθώς και την παροχή Α’ Βοηθειών και Α’ Βοηθειών Ψυχικής Υγείας. Κατά την ανάπτυξη της δράσης, κοινωνικοί λειτουργοί και εθελοντές του ΕΕΣ θα διανείμουν δέματα με ανθρωπιστικό υλικό (είδη ατομικής υγιεινής, είδη βασικής διατροφής, υπνόσακοι κ.α.), το οποίο εξασφαλίστηκε εξ ολοκλήρου μέσω χορηγίας της εταιρείας Procter & Gamble, στο πλαίσιο της Επείγουσας Έκκλησης για τον Covid-19 που υλοποιεί ο Οργανισμός.

Ταυτόχρονα, θα γίνει θερμομέτρηση και θα παρασχεθεί ενημέρωση στον πληθυσμό για τους κλιματιζόμενους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και τα μέτρα αρωγής και υποστήριξης της ομάδας στόχου που αναπτύσσονται από την οικεία Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνολικά εκτιμάται πως θα ωφεληθούν περίπου 120 άτομα, ενώ ανάλογες δράσεις θα υλοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικότερα σε περιόδους κατά τις οποίες θα επικρατούν αντίστοιχες συνθήκες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος