Ασφυκτική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο όπου τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αύξηση των προσφυγικών ροών.
Στη Χίο, περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα από το Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ και πεζή έφτασαν στο λιμάνι, όπου όπως δηλώνουν θα παραμείνουν προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά. H ακτοπλοϊκή συγκοινωνία διεξάγεται μέσω του λιμανιού των Μεστών, λόγω της κατάληψης. Οι αρχές ελπίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας το λιμάνι της Χίου θα εκκενωθεί και οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε αυτό, θα κατευθυνθούν στον δημοτικό καταυλισμό της Σούδας.
Ας σημειωθεί ότι στο σύνολο τους -οι περισσότεροι είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά- έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο hot spot μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του νησιού η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου δεν είναι προβλέψιμη.
Στον καταυλισμό της Σούδας διαμένουν ήδη 211 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πέρασαν στο νησί τις τελευταίες ώρες.
Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια των επεισοδίων που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, λόγω των οποίων μέλη των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται μέσα στο hot spot βρέθηκαν εκτός με εντολή της Αστυνομίας για λόγους ασφαλείας. Ανάμεσά τους οι «Γιατροί του Κόσμου» των οποίων το ιατρείο υπέστη σημαντικές ζημιές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το hot spot αποχώρησε και ο Ερυθρός Σταυρός, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Το μεσημέρι περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής του hot spot της Χίου προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και στο δήμο Χίου διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες και ζητώντας το κλείσιμο της δομής.
Όμως συναίνεσαν στη δημιουργία του κέντρου όχι ως φυλακή αλλά ως χώρο καταγραφής. Το ίδιο, σύμφωνα με το δήμαρχο Χίου Mανόλη Βουρνού, κάνει και ο δήμος του νησιού που με εξώδικο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγγέλλει τη σύμβαση παραχώρησης.
Στον Πειραιά έχει ξεκινήσει επιχείρηση αποσυμφόρησης του λιμανιού, ενώ σε 5.350 ανέρχεται συνολικά ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.
Δύο πούλμαν με 58 μετανάστες και πρόσφυγες αναχώρησαν το μεσημέρι από το λιμάνι του Πειραιά για το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.
Στα Γιάννενα μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις 3 τα ξημερώματα 210 πρόσφυγες και μετανάστες, δέχτηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές, στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά.
Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον.
Ωστόσο πολλοί μετανάστες που έφθασαν στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά.
Εξάλλου στο λιμάνι του Πειραιά, συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, δύο Έλληνες, ένας 23χρονος και ένας 21χρονος για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, «κατόπιν διενέργειας ελέγχου, οι ανωτέρω ημεδαποί κατελήφθησαν να διαδίδουν ψευδώς σε πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, προτρέποντάς τους να τους ακολουθήσουν προκειμένου να τους μεταφέρουν σε αυτά οδικώς έναντι αμοιβής.»
Στη Λέσβο βρέθηκαν την Παρασκευή ευρωβουλευτές από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου οι οποίοι επισκέφθηκαν το hot spot και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και είχαν συνάντηση και με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό από τον οποίο ενημερώθηκαν διεξοδικά για τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς και για τη διεθνή εκστρατεία του δήμου Λέσβου με στόχο την ενδυνάμωση της εικόνας του νησιού και τη στήριξη του τουρισμού.
Ο δήμαρχος κάλεσε τους ευρωβουλευτές «να μεταφέρουν το μήνυμα ότι, παρά το γεγονός ότι η Λέσβος σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, κράτησε και κρατάει ψηλά τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, ενώ παραμένει ένας τόπος φιλόξενος, όμορφος και πάνω απ’ όλα ασφαλής, ιδανικός για κάθε επισκέπτη».
Οι ευρωβουλευτές εξήραν το γεγονός ότι ο δήμος έχει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στην προσφυγική κρίση και δήλωσαν ότι συμμερίζονται την ανησυχία του δημάρχου για την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Τέλος, πρότειναν στο δήμαρχο Λέσβου να εξετάσει το ενδεχόμενο παρουσίασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της ολοκληρωμένης πρότασης του δήμου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι θα συνδράμουν και οι ίδιοι στην κατεύθυνση αυτή.
Τον σχεδιασμό για την επαναπροώθηση μεταναστών από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι του Δικελί την Δευτέρα 4 Απριλίου έως την Τετάρτη 6 Απριλίου, αποκαλύπτει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κυβερνητικό Συμβούλιο για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά
Η πορεία και το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας 30.000 θέσεων φιλοξενίας, με κατεύθυνση την επιτάχυνση των διαδικασιών, συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, συζητήθηκε η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη και δόθηκε η κατεύθυνση αποσυμφόρησης του λιμανιού με επιταχυνόμενους ρυθμούς το επόμενο 10ήμερο, ώστε το λιμάνι να είναι πλήρως λειτουργικό πριν από την περίοδο του Πάσχα, αλλά και να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης, η παρουσία των κρατικών αρχών και η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας από την Ειδομένη.
Όσον αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου, πρώτη ημέρα της εφαρμογής επανεισδοχών στην Τουρκία, τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ότι η μεταφορά στην Τουρκία δεν αφορά όσους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου ούτε όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, στις 20 Μαρτίου.
Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύσει και για τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη (Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη-μέλη, Τουρκία).
Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 52.046 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων 339 νέες αφίξεις.
ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Στην ολομέλεια το προσφυγικό – Ασφυκτική η κατάσταση σε Ειδομένη, Λέσβο,Πειραιά – Επεισόδια στη Χίο (vid)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος