Προσφυγική κρίση και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία

Η προσφυγική κρίση οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις θα κυριαρχήσουν στις επαφές και τις συνομιλίες που θα έχει ο Πρωθυπουργός κατά τη διήμερη επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Η Άγκελα Μέρκελ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία -στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αττάλεια- αναφορικά με το προσφυγικό, και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη σύνδεση της τρομοκρατίας με το προσφυγικό και αυτό έγινε σαφές και με την πρωινή αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, πως η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία που προκαλούν οι προσφυγικές ροές και πως οφείλουμε να απομονώσουμε ακραίες και ρατσιστικές φωνές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός την Τρίτη παρακολούθησε τον φιλικό αγώνα Τουρκία-Ελλάδα, ενώ την Τετάρτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 8.00 το πρωί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, στις 10.30 θα αναχωρήσει για την Άγκυρα, στις 12.00 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, που θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις και το βράδυ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε άρθρο του στην Daily Sabah, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως:

«Οι καιροί είναι δύσκολοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Καλούν για ένα νέο επίπεδο επικοινωνίας και επαφών μεταξύ των χωρών που έχουν τις δυνατότητες και τη βούληση να το εξασφαλίσουν. Με βάση την ειλικρίνεια και με στόχο τη συνεργασία (όπου είναι δυνατόν, όχι μόνο όπου είναι απαραίτητο) επί τη βάση του διεθνούς δικαίου».

Για το κυπριακό, τονίζει πως πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία που έχει για την περιοχή μας και τις διμερείς μας σχέσεις, η επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ: ένα ελεύθερο, ενωμένο κράτος μέλος της ΕΕ που διασφαλίζει την ασφάλειας για όλο το λαό του – ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους και άλλες Κοινοτήτες- χωρίς αναχρονιστικές μετα-αποικιακές ρυθμίσεις.

Παράλληλα τονίζει ότι η προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή μας, δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς την ασφάλεια στο Αιγαίο. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή πολέμου, ή με αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικoύ εναέριου χώρου», σημειώνει.

Τέλος επισημαίνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν οφέλη της και για τις δυο πλευρές.

Να θέσει συγκεκριμένα ζητήματα στην Τουρκία, ζητά με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης, σημειώνοντας πως αν στραβώσουν τα εθνικά θέματα, είναι δύσκολο να τα επιλύσουμε .

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ – 1 ΑΜΠΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ

Σχετικές ειδήσεις:

Διήμερη επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Άγκυρα (vid)

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ: Στο επίκεντρο η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία
Ε. Μεϊμαράκης: Να θέσει τα εθνικά ζητήματα με σύνεση ο Α. Τσίπρας στην Τουρκία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος