Στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής των «28» , βρίσκεται για 4η συνεχή φορά, η προσφυγική κρίση. Το βάρος πέφτει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τις δυνατότητες επαναπροώθησης και τη συνεργασία με την Τουρκία. Η Σύνοδος θα εξετάσει τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις, κρίνοντας πλέον επείγουσα τη δημιουργία hot spot σε Ελλάδα και Ιταλία. Η διαχείρισή του προσφυγικού ζητήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με ατζέντα που αφορά τόσο στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στην Ευρώπη, με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, στα πέντε ελληνικά νησιά, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) και μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού, ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και οι θέσεις της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής, έχουν εξεταστεί στις διυπουργικές συσκέψεις, των τελευταίων ημερών.
Στη σύσκεψη της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό, πέραν της αποτίμησης των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης επί του θέματος, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.
Ακόμη, συζητήθηκε η θέση της κυβέρνησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τα ζητήματα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.
Kεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, ενόψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την γείτονα χώρα (που αποτελεί την τελευταία χώρα από την οποία περνούν στην Ελλάδα) προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Μείζον επιχείρημα για αυτό το ελληνικό αίτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται νέες τραγωδίες με ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμα πρωτοβουλίες, αφορά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα (πέραν των Σύρων) αποτελείται από Αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας.
Στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να είναι υποστηρικτική, για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων. Ακόμα, αφορούν και στην αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Στο μεταξύ, η Τουρκία θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής καθώς φιλοξενεί στο έδαφός της περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τη χορήγηση περισσότερης οικονομικής και διαδικαστικής βοήθειας προς την Τουρκία και επιδιώκουν να αποσπάσουν την άδεια της Άγκυρας για συμμετοχή στην περιφρούρηση της τουρκικής ακτογραμμής. Εξετάζουν επίσης τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους διακινητές και να οργανώσουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει διαδικασία χορήγησης ασύλου και να ανοίξει νέα κέντρα υποδοχής με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση της ΕΕ.
Από την πλευρά της η Αγκυρα αναμένεται να πιέσει τις Βρυξέλλες για τη χαλάρωση των διατυπώσεων στην κυκλοφορία των πολιτών της στις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν.
Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ
Σχετική είδηση: Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες – Γιούνκερ: «Χρήσιμη» μια «συνεργασία» Ελλάδας-Τουρκίας (vid)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος