Προς παράταση των μέτρων – Εγκρίθηκε η 4η δόση σε ανοσοκατασταλμένους

Σε παράταση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ενώ συζητείται η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και η αύξηση των φιλάθλων στα γήπεδα. Παράλληλα, η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη διενέργεια 4ης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Το τελευταίο 48ωρο πάνω από 25 χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού ανιχνεύτηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σε παράταση κατά μία εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Η Επιτροπή των ειδικών στη συνεδρίαση της Τετάρτης θα αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και θα κάνει τις σχετικές εισηγήσεις.

«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χαλάρωση, δεν αποκλείω σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα, θα γίνει έπειτα και από τη συζήτηση των ειδικών. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια θα αξιολογούνται εβδομαδιαίως» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τα μέτρα που ισχύουν προς το παρόν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, απαγόρευση ορθίων και μερική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Στο τραπέζι βρίσκεται η συζήτηση για την επιστροφή της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εξετάζεται επίσης η αύξηση του ποσοστού από το 10% στο 20%, επί της χωρητικότητας στα γήπεδα.

Το ενδεχόμενο να μην ισχύσει, από τις 16 Ιανουαρίου, το πρόστιμο που έχει ανακοινωθεί για τους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών άφησε ανοικτό ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στην περίπτωση που συνεχιστεί ο μαζικός εμβολιασμός τους.

«Αν δούμε ότι σπεύδουν οι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να εμβολιαστούν, ενδεχομένως αυτή η απόφαση θα μπορούσε να αναθεωρηθεί και ίσως δώσουμε περισσότερο χρόνο» είπε στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας.

«Το εξετάζουμε το 50 και 60 (…) ακολούθως θα δούμε εάν θα έχουμε επέκταση από τους 50 και άνω » ανέφερε ο ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το πλαφόν στα 47 ευρώ για τα PCR, καθώς – όπως σημείωσε – δήμοι και σχολεία έχουν πετύχει πολύ χαμηλότερες τιμές. Τόνισε δε ότι με βάση κυβερνητικό έγγραφο ιδιωτικές κλινικές κάνουν διαλογή ασθενών με νοσηλεία μόνο ελαφρών περιστατικών Covid.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλέπει τους πολίτες σαν αγέλη. Μετατρέπει την πανδημία σε ευκαιρία κερδοσκοπίας. Οι αποφάσεις της επιταχύνουν τη διασπορά της πανδημίας. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε να θεσπιστεί η άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των κ. κ. Πέτσα και Οικονόμου, το ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «η υπουργική “Βαβέλ” υπονομεύει σοβαρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βλάπτει τη δημόσια υγεία».

«Για μια ακόμη φορά η “συμβολή” του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της πανδημίας -και πάντα με το αζημίωτο- αποδεικνύεται “αέρας κοπανιστός”. Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και να επιτάξει πραγματικά τον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση θέτει νοσοκομεία εκτός μάχης, όπως για παράδειγμα το Παίδων Πεντέλης» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η ΝΔ αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι προτάσσει την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων έναντι του δημοσίου συμφέροντος» τόνισε η Ελληνική Λύση.

Πάνω από 25.000 θετικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Το τελευταίο 48ωρο ανιχνεύτηκαν περίπου 25.000 θετικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Είχαμε 15.000 περίπου κρούσματα, – όχι κρούσματα θετικά σελφ- και άρα κοντά στα 10.000 σήμερα, που σημαίνει ότι αυτός ο κόσμος θα κυκλοφορούσε στην κοινότητα και δεν θα γνώριζε ότι νοσεί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Προκειμένου να καλυφθούν τα κενά από τις απουσίες νοσούντων εκπαιδευτικών, θα γίνουν άμεσα σχεδόν 4.800 προσλήψεις αναπληρωτών.

Το βράδυ της Πέμπτης θα πρέπει οι μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν και το τρίτο και τελευταίο αυτοδιαγνωστικό τεστ για αυτή την εβδομάδα.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε διευκρινίσεις για την περίπτωση διαφορετικών αποτελεσμάτων στα τεστ Covid.

Πράσινο φως για την 4η δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Γεγονός αποτελεί η 4η δόση του εμβολίου για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς όπως αποφάσισε η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει άμεσα. Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς θα μπορούν να εμβολιαστούν 3-6 μήνες μετά τη διενέργεια της τρίτης δόσης.

Η σχετική απόφαση ελήφθη προκειμένου να αναπτυχθεί η κυτταρική ανοσία σε αυτούς τους ανθρώπους που λαμβάνουν φάρμακα και δεν μπορούν να αναπτύξουμε μεγάλο αριθμό αντισωμάτων που θα τους προστατεύσει από τον κορονοϊό.

Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη, Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος