Eπιστράτευση ιδιωτών γιατρών: Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο ΙΣΑ

Σε “κόκκινο συναγερμό” βρίσκεται το σύστημα υγείας από την πανδημία, με νέο ρεκόρ διασωληνωμένων και εκατοντάδες εισαγωγές καθημερινά. Με την κυβέρνηση να βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, μετά τη χαμηλή ανταπόκριση στο κάλεσμα για εθελοντική προσφορά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, τη Δευτέρα στις 10 π.μ., με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μέχρι αυτή την ώρα 61 ιδιώτες γιατροί μέλη του ΙΣΑ έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές.

«Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί το κρίσιμο αυτό διάστημα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την ΠΦΥ, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία. Με ενότητα και ομοψυχία θα δώσουμε τη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα»,  ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ενδεικτικό είναι ότι το περασμένο 24ωρο έγιναν 513 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με τις 291 στην Αττική, όπου υπάρχει λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι, ενώ στα όριά του βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επεκτείνει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αφήνοντας να διερρεύσει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα. Ήδη, την προειδοποίηση πως αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο της επίταξης, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Υγείας τόνισε χθες το βράδυ από το νοσοκομείο Γεννηματάς ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους.

Παρά το ναυάγιο στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών, ο κ.Κικίλιας εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορεί να φανταστεί κανέναν γιατρό να μην θέλει να βοηθήσει σ` αυτή τη μάχη”. Σημειώνεται ότι από τους 200 γιατρούς που είχε ζητήσει η Πολιτεία προσφέρθηκαν μόνο 55.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ έστειλε μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς που ακόμη δεν έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το ΕΣΥ.

«Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών θα το κάνω» σημείωσε.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσίασε νέα αύξηση. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 672 διασωληνωμένους, 60 θανάτους και 2.535 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 1.237 εντοπίζονται στην Αττική.

Ο υπουργός Υγείας, ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter, βίντεο για την αξία του εμβολιασμού μέχρι να χτιστεί η ανοσία του πληθυσμού με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Θοδωρή Παπαλουκά.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που έχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από κορονοϊό έκλεισαν ήδη ραντεβού για εμβολιασμό, την πρώτη ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες. Έχουν σταλεί 80.000 μηνύματα από την άυλη συνταγογράφηση, εκ των οποίων οι περισσότεροι επιβεβαίωσαν το ραντεβού.

Ο εμβολιασμός θα αρχίσει αύριο Δευτέρα 22/3 ενώ στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών και στις αρχές Απριλίου για τους 65 έως 69 ετών.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος