Προληπτική μεταφορά αντικειμένων από το Τατόι – Μεγάλο τμήμα του Κτήματος κάηκε (video)

Επιχείρηση προληπτικής μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων από τα πρώην Βασιλικά Κτήματα, στο Τατόι, έγινε χθες βράδυ, εν μέσω της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Εκεί βρισκόταν και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά την εσπευσμένη επιστροφή της από την περιοδεία της στις Κυκλάδες

Αν και η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και στη γύρω περιοχή δεν άγγιξε τον εσωτερικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος, η μεταφορά των αντικειμένων έγινε προληπτικά.

Το έργο της μεταφοράς ανέλαβε η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως έγινε γνωστό χτες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών πληροφόρησε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και την υπουργό, έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προληπτική μεταφορά και απομάκρυνση έργων μεγάλης αξίας από το Τατόι.

Σημειώνεται ότι στο Τατόι βρίσκονται χιλιάδες κινητά αντικείμενα, όπως άμαξες, πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης, έπιπλα – αντίκες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Τι δήλωσε ο πρ. του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» μίλησε ο ο Θανάσης Κουτσαυλής, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου εκφράζοντας την ανακούφισή του που η φωτιά δεν επεκτάθηκε στον ιστορικό πυρήνα των πρώην Βασιλικών Κτημάτων.

«Γλιτώσαμε τα χειρότερα. Η εστία που “ξέφυγε” από την Βαρυμπόμπη ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για το Κτήμα, αλλά η Πολιτική Προστασία έκανε πολύ γρήγορα μια ζώνη προστασίας και ανέκοψε την πορεία της φωτιάς προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι δεν χάσαμε τον ιστορικό πυρήνα, αν και ένα μεγάλο κομμάτι του κτήματος κάηκε. Γεγονός πολύ αποκαρδιωτικό».

Με τον όρο ιστορικό πυρήνα ο κ. Κουτσαυλής εννοεί τα κτίρια που βρίσκονται στην καρδιά του κτήματος. «Αν έφτανε η φωτιά στον ιστορικό πυρήνα, με κτίρια όπου φυλάσσονται 100.000 αντικείμενα με έργα τέχνης, αυτοκίνητα, άμαξες που ήταν αδύνατο να μετακινηθούν χθες το βράδυ μέσα στη νύχτα και να πάνε οπουδήποτε. Ο κόσμος έτσι όπως έχει μάθει το Τατόι, θα συνεχίσει να πηγαίνει και να απολαμβάνει τη βόλτα».

Και όπως πρόσθεσε, «ανεβαίνοντας κανείς στο Τατόι θα περνάει την ιστορική καταστροφή, πριν φτάσει στον ιστορικό του πυρήνα. Κάηκε όλο το κομμάτι των φυσικών ορίων του κτήματος που φτάνει στην Εθνική Οδό».

Τον προβληματισμό ωστόσο εξέφρασε για τον τρόπο επιλογής των αντικειμένων κατά τη χθεσινοβραδινή επιχείρηση διάσωσής τους: «Ποιος αποφασίζει τι είναι πολύτιμο στο Τατόι από τα 100.000 αντικείμενα. Θα πάρουμε τους πίνακες και θα αφήσουμε τις άμαξες και τις Rolls Royce να καούν;».

Προληπτική μεταφορά αντικειμένων από το Τατόι – Μεγάλο τμήμα του Κτήματος κάηκε (video)
Στιγμιότυπο από παλαιότερες εργασίες στα πρώην Βασιλικά Κτήματα, στο Τατόι και τη φύλαξη των πολύτιμων αντικειμένων.

Σύμφωνα με  τον κ. Κουτσαυλή, «αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να δούμε για την επόμενη μέρα για τη διαχείριση του Κτήματος Τατοϊου. Χρειάζεται επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης των Ανακτόρων. Το ζητάμε δέκα χρόνια τώρα και θα πρέπει επιτέλους να καταρτιστεί. Δεν μπορούν να απομακρυνθούν ελάχιστα αντικείμενα τη στιγμή που οι προσβάσεις στο Κτήμα είχαν κλείσει. Eδώ και είκοσι χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την πυροπροστασία του Τατοϊου. Χρειάζεται μία περιμετρική ζώνη πυρασφάλειας του ιστορικού πυρήνα των 6.000 στρεμμάτων».

Και όπως τόνισε, «αυτό που ξεκίνησε να γίνεται χθες, κακήν κακώς για να μην ανέβει η φωτιά στον ιστορικό πυρήνα. Αυτή η ζώνη πυρασφαλείας έπρεπε να έχει γίνει χθες. Αν έφτανε στον ιστορικό πυρήνα, μιλάμε για την καρδιά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Θα καταστρεφόταν το ωραιότερο δάσος που έχει η Αττική και αποτελεί διέξοδο για τους Αθηναίους που το επισκέπτονται. Αύριο πρέπει να ξεκινήσει η αναδάσωση».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος