Προφυλακιστέος ο γυναικοκτόνος, είχε νοσηλευτεί 7 φορές σε ψυχιατρεία – Τα λάθη που κατέληξαν στην τραγωδία

Σύνοψη
  • Θα κρατηθεί προσωρινά στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ο δράστης
  • Η αλυσίδα των μοιραίων παραλείψεων στις αντικρουόμενες καταθέσεις των αστυνομικών

Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη γυναικοκτονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους. Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, οι αστυνομικοί δεν πήραν καν τα στοιχεία της, όταν πήγε στο τμήμα να ζητήσει βοήθεια. 

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα σχετικά με το ποιος απομάκρυνε τελικά το μαχαίρι του φόνου, αφού οι καταθέσεις του σκοπού και της Αξιωματικού Υπηρεσίας δεν συμπίπτουν. Το κλίμα είναι πολύ βαρύ και ήδη έξι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. “Συγκλονισμένος” δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διαβεβαιώνοντας ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. «Είμαστε συγκλονισμένοι με την αναλγησία, τον κυνισμό και την αναποτελεσματικότητα» απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. 

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 39χρονος δράστης της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής. Θα κρατηθεί προσωρινά στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. «Δε θυμάμαι τι έχει γίνει, σήμερα έμαθα ότι έκανα κακό στην Κυριακή», ήταν τα πρώτα και μόνα λόγια του 39χρονου φονιά των Αγίων Αναργύρων, στην ανακρίτρια. Επικαλέστηκε χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα και έδωσε απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια.

Απολογία 39χρονου: Καμία αναφορά στο θύμα – Επικαλέστηκε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα

Επί της ουσίας ο 39χρονος δράστης της στυγερής δολοφονίας ψέλλισε μόλις πέντε κουβέντες στην ανακρίτρια, έμεινε πέντε λεπτά μέσα στο ανακριτικό γραφείο και άλλο ένα λεπτό μέσα στο γραφείο του εισαγγελέα γνωμοδότησης.

Επί της ουσίας δεν είπε τίποτα. Επικαλέστηκε ένα κενό μνήμης για το αδικοχαμένο κορίτσι, την πρώην σύντροφό του, που δολοφόνησε με τόσο στυγερό τρόπο.

Δεν είπε απολύτως τίποτε, ούτε προφορικά στην ανακρίτρια, ούτε μέσω του ολιγοσέλιδου απολογητικού του υπομνήματος.

Ουσιαστικά αυτό που ζήτησε είναι να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο της πράξης του, επικαλούμενος σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ζήτησε δηλαδή να μην κρατηθεί λόγω των ψυχιατρικών προβλημάτων ή διαφορετικά να του αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός και να κρατηθεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπως και τελικώς αποφασίστηκε. Προφυλακίστηκε δηλαδή, ωστόσο θα κρατείται προσωρινά στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Έχουν συνταγογραφηθεί 16 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα για ψυχιατρικές παθήσεις στον 39χρονο τα τελευταία χρόνια


Σύμφωνα πληροφορίες μέσα στο υπόμνημα γίνεται επίκληση στοιχείων από τον ιατρικό φάκελο προς επίρρωση των ισχυρισμών του για τα σοβαρά ψυχιατρικά.

Όπως προκύπτει τα τελευταία χρόνια έχουν συνταγογραφηθεί στον 39χρονο 16 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα που προορίζονται για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικές παθήσεις, χωρίς βεβαίως είναι γνωστό εαν λάμβανε αυτή τη φαρμακευτική αγωγή ή εαν την λάμβανε κατά διαστήματα.

Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, από το 2013 έως και το 2023, είχε νοσηλευτεί τουλάχιστον επτά φορές σε ψυχιατρεία της Αθήνας.

Μόλις τον προηγούμενο χρόνο, το 2023, μέσα σε πέντε μήνες, από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο, είχε νοσηλευτεί τέσσερις φορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, στο απολογητικό του υπόμνημα αναφέρεται ότι είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ δήλωσε και τοξικοεξαρτημένος.

Το σοβαρό ερώτημα που προκύπτει, είναι αν αυτά τα στοιχεία είναι αληθή, τα οποία φαίνεται ότι δεν προέκυψαν εχθές, ούτεπροχθές, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια και εάν ο δράστης της γυναικοκτονίας έπαιρνε τα φάρμακά του και λάμβανε της απαραίτητης φροντίδας. ώστε να μην αποτελεί δημόσιο κίνδυνο όπως διαπιστώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο.

Οδύνη και οργή στην κηδεία της 28χρονης

Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα στην κηδεία της Κυριακής, μέχρι που ο πατέρας της, ζήτησε να ηχήσουν χαρμόσυνα.Η μητέρα κρατώντας μπομπονιέρες, θρηνούσε για τον άδικο χαμό της κόρης της.

Σε κλίμα οδύνης, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν την Κυριακή, που ήταν ντυμένη νυφούλα, μέσα στο λευκό της φέρετρο. Ανάμεσα στα στέφανα και τα λουλούδια, λίγα σημειώματα αγάπης, έγραφαν για το χαμόγελο και τα όνειρα της που χάθηκαν. Την ώρα της κηδείας, ο δράστης, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, οδηγήθηκε στο ανακριτικό γραφείο της Ευελπίδων, δεμένος πισθάγκωνα, με αλεξίσφαιρο, και το κεφάλι τυλιγμένο με γάζες. Απολογήθηκε μόλις για πέντε λεπτά και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Τα λάθη που κατέληξαν σε…τραγωδία – Η αλυσίδα των μοιραίων παραλείψεων στις αντικρουόμενες καταθέσεις των αστυνομικών

Λεπτό προς λεπτό τις τελευταίες στιγμές της Κυριακής αλλά και την εικόνα του φονιά να μπήγει με μανία το μαχαίρι στο σώμα της, περιγράφουν οι αστυνομικοί του τμήματος Αγίων Αναργύρων και ο φίλος του θύματος. Οι περιγραφές τους, παγώνουν το αίμα.

«Όταν φτάσαμε σε ένα σημείο όπου είναι σταθμευμένα κάποια μηχανάκια, ξαφνικά η Κυριακή ενώ μιλούσε ακόμα στο τηλέφωνο, ανέστρεψε πλάτη. Ασυναίσθητα ανέστρεψα και εγώ, αλλά δεν κάναμε πολλά βήματα και τότε ένας άνδρας έπεσε με άλμα επάνω της και άρχισε να την χτυπάει με μαχαίρι. Εγώ αιφνιδιάστηκα και άρχισα να φωνάζω, αλλά εντός λίγων δευτερολέπτων η Κυριακή είχε πέσει αιμόφυρτη κάτω μαζί με τον δράστη, ενώ ο δράστης παρόλο που ήταν κάτω, δεν άφηνε το μαχαίρι» λέει ο φίλος του θύματος που την συνόδεψε στο αστυνομικό τμήμα.

Η ολιγωρία των αστυνομικών αποδεικνύεται από τις καταθέσεις του σκοπού και της αξιωματικού υπηρεσίας που περιέχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για τη στιγμή της δολοφονίας και κυρίως το φονικό μαχαίρι.

«Αμέσως βγήκα από την σκοπιά και αντίκρισα τη γυναίκα και έναν άλλο άνδρα να βρίσκεται κολλημένος στο σώμα της από πίσω, να περπατούν αργά, πλησιάζοντας προς την σκοπιά, χωρίς να βλέπω καθόλου τα χέρια του. Στη συνέχεια, ο έτερος άνδρας απομακρύνθηκε λίγο από την γυναίκα και τότε αντιλήφθηκα να κρατάει ένα μεγάλο μαχαίρι, να το τραβάει από την πλάτη της, η γυναίκα να πέφτει κάτω κάτω με το πρόσωπο και να βγάζει αίμα από το σώμα της. Αστραπιαία, ο άνδρας αυτός με το μαχαίρι που κρατούσε, το έστρεψε στον εαυτό του, αλλά με το πόδι μου το κλώτσησα μακριά για να προστατεύσω όσους ήταν δίπλα, καθώς και τον εαυτό μου» κατέθεσε ο σκοπός.

Ωστόσο για το μαχαίρι, η αξιωματικός υπηρεσίας, υποστηρίζει: «Μετά από περίπου 3-4 λεπτά, άκουσα έναν άνδρα να φωνάζει «βοήθεια, την σκοτώνει, την σκοτώνει». Αμέσως εγώ και η Μ… βγήκαμε στο μπαλκόνι, το οποίο κοιτάει προς την σκοπιά του Τμήματος και είδαμε δύο άτομα πεσμένα στο έδαφος και τον Αρχιφύλακα να στέκεται όρθιος. […] Ψάχνοντας για το μαχαίρι είδα τον άνδρα, ο οποίος βρισκόταν καθισμένος, να σηκώνει το δεξί του χέρι και να το καρφώνει στον λαιμό του και συγκεκριμένα στην αριστερή του πλευρά. Βλέποντας το αυτό, είπα αμέσως στον Αρχιφύλακα Μ…, αφού ήταν πιο κοντά, να του πάρει το μαχαίρι από τα χέρια. Εκείνος του το πήρε, το πέταξε στο έδαφος και εγώ το κλώτσησα πιο μακριά για να μην το φτάνει ο άνδρας».

Η εκτελούσα χρέη οδηγού της επόπτριας, όπως υποστηρίζει η αξιωματικός υπηρεσίας, ανέφερε στο θύμα ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό κάτι που διαψεύδεται από βιντεοληπτικό υλικό. Μόλις 10 μέτρα μακριά από τη σκοπιά.

Στην περίπου 5λεπτη συζήτηση, οι αστυνομικοί δεν ρωτούν καν το ονοματεπώνυμο της 28χρονης ούτε και αυτό του καταγγελλόμενου που στο μεταξύ παραμονεύει λίγα μέτρα παραπέρα με το μαχαίρι στα χέρια. Αυτό έγινε τελικά όταν όμως είχε γίνει το κακό.

Η εκτελούσα χρέη επόπτριας της Δυτικής Αττικής την επίμαχη ώρα, παραδέχεται ότι δεν γνώριζε τα στοιχεία της καταγγέλλουσας.

«Όταν την ρωτήσαμε εάν την απειλεί ή κάτι άλλο, μας είπε ότι την ενοχλεί, χωρίς να προσδιορίσει όμως το είδος της ενόχλησης. Αυτό βέβαια θυμάμαι εγώ, καθώς δεν ήμουν και όλη την ώρα παρούσα.[…] Το περιστατικό έγινε περίπου δύο μέτρα μπροστά από την σκοπιά του Τμήματος. […] Τα στοιχεία ταυτότητας τόσο της κοπέλας που πέθανε όσο και του φίλου της που ήρθαν μαζί, αλλά και του δράστη, δεν τα γνωρίζω» ανέφερε η υποδιοικητής/ επόπτρια.

Όλα αυτά τα σκοτεινά σημεία θα κληθούν να φωτίσουν οι αξιωματικοί που διενεργούν την Ένορκη Διοικητική Εξέταση και να αποδώσουν τις ευθύνες με ταχύτητα όπως δεσμεύτηκε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Χρυσοχοίδης για γυναικοκτονία: Είμαι συντετριμμένος – Γρήγορα θα αποκαλυφθεί η αλήθεια

«Είμαι συντετριμμένος και προσωπικά γιατί είναι από τις πλέον δυσάρεστες στιγμές και δύσκολες στιγμές που έχω βιώσει στη μακρά διαδρομή μου και στην προσωπική μου ζωή. Θέλω να δώσω συλλυπητήρια στην οικογένεια αυτής της νέας γυναίκας που έφυγε. Η έρευνα διεξάγεται με μεγάλη ταχύτητα. Είμαι βέβαιος πως θα τελειώσει πολύ γρήγορα και θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Όλοι οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες συμπεριλαμβανομένου και του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Εκτός υπηρεσίας βρίσκεται και ο τηλεφωνητής του “100” που δέχτηκε την κλήση της Κυριακής, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Θοδωρής Παναγιωτίδης, Γιώργος Γεραφέντης, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Χαρά Γιαννοπούλου, Κώστας Στάμου

Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος