Προφυλακιστέος ο Γ. Λαγός – Αρνήθηκε να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές (video)

Προσωρινά κρατούμενο έκρινε ο Εισαγγελέας των Βρυξελλών τον Γιάννη Λαγό, o οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Παρά τα όσα είχε ισχυριστεί στο παρελθόν, ο ευρωβουλευτής αρνήθηκε να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές, καθώς θέλει να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο που του παρέχει η βελγική ποινική νομοθεσία.

Σε ανακριτή του ολλανδόφωνου πρωτοδικείου των Βρυξελλών, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση έδωσε εξηγήσεις ο Γιάννης Λαγός τη Μεγάλη Τετάρτη. Αρνήθηκε να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές και έτσι ο ανακριτής απόφασισε την προφυλάκισή του.

Το προανακριτικό τμήμα των Βρυξελλών θα λάβει απόφαση σχετικά με την εκτέλεση αυτού του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εντός 15 ημερών. Η ημερομηνία της ακρόασης του προανακριτικού τμήματος δεν είναι ακόμη γνωστή.

Πάντως, ο καταδικασμένος σε φυλάκιση 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής λίγο μετά την απόφαση δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι αν ζητείτο η κράτησή του θα επέστρεφε αυτοβούλως στην Αθήνα.

Πώς συνελήφθη ο Γ. Λαγός

Η βελγική αστυνομία είχε γίνει η σκιά του Γιάννη Λαγού. Τον ακολουθούσε σε κάθε του βήμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο σπίτι του.

Με το που βγήκε από το σπίτι του προς άγνωστο προορισμό μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αστυνομία ήταν εκεί και τον περίμενε. Αυτό που ο ίδιος φαίνεται να επιθυμούσε αναμένοντας την απόφαση για το τι θα γίνει, θα ήταν να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση της εισαγγελίας των Βρυξελλών δεν υπάρχει τέτοια απόφαση αυτή τη στιγμή. Πιθανόν γιατί θεωρείται ύποπτος φυγής.

Τι γίνεται με την αποζημίωση του Γ. Λαγού

Προς το παρόν φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό. Διότι ναι μεν πρέπει να πάψει να έχει την έδρα για να μην πληρώνεται, αλλά ο ευρωβουλευτής είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται στις μισές + 1 ολομέλειες, όπως επίσης και να ψηφίζει. Αυτά δεν μπορούν να συμβούν εφόσον θα είναι στη φυλακή, ούτε να ψηφίζει συνεργάτης του αντ’ αυτού εφόσον θα βρίσκεται στη φυλακή. Οπότε υπάρχει και αυτή η εκκρεμότητα που πρέπει να απαντηθεί.

Ο Λαγός, τα τάγματα εφόδου και η δολοφονία Φύσσα

Ο περιβόητος περιφερειάρχης Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, είναι ο άνθρωπος στον οποίο είχε αναθέσει ο αρχηγός Μιχαλολιάκος την ευθύνη των πιο αποτελεσματικών ομάδων κρούσης.

Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, έσπερναν τον τρόμο στους δρόμους, στοχοποιώντας μετανάστες, αριστερά μέλη εργατικών σωματείων και άλλα άτομα που θεωρούσαν εχθρούς τους, μέχρι που η δολοφονία Φύσσα ξετύλιξε το κουβάρι της δράσης τους. Το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, θεωρείται πρόσωπο-κλειδί. Ήταν αυτός σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις που έδωσε την εντολή στον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γεώργιο Πατέλη, να ενεργοποιήσει το τάγμα εφόδου με γραπτό μήνυμα για να επιτεθεί στον Παύλο Φύσσα το μοιραίο βράδυ της 18ης Σεπτέμβρη του 2013.

Επέβλεψε από κοντά την επίθεση του τάγματος εφόδου στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο». Με δική του εντολή, 100 άτομα, φωνάζοντας συνθήματα όπως: “Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή” έσπασαν με ρόπαλα την είσοδο και εισήλθαν στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι όπου κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Την ώρα εκείνη στο Συνεργείο ανήλικοι μαθητές, παρακολουθούσαν μάθημα Αγγλικών.

Για την επίθεση αυτή, ο Λαγός καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή.
Αλλά και στις απόπειρες ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων το 2012 και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ το 2013, το τάγμα εφόδου ανήκε στην περιφέρεια του Γιάννη Λαγού.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή. Υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης του δικαστηρίου κρατώντας απόσταση ασφαλείας, από τις Βρυξέλλες όπου ήταν ευρωβουλευτής.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος