Προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα – Σ. Αρναούτογλου: Καταιγίδες εν δυνάμει επικίνδυνες τα επόμενα 24ωρα

Σημαντική επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο δείχνουν τα μετεωρολογικά μοντέλα, με βροχές και ενίσχυση των νοτιάδων. Μετά την πρόσκαιρη βελτίωση, σύμφωνα με τον Σάκη Αρνατούτογλου ήδη τις πρωινές ώρες της Πέμπτης τα “βροχοσύννεφα” θα κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους και από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα ξεκινήσει η κακοκαιρία από τη Δυτική Ελλάδα η οποία θα επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας με σφοδρούς κατά τόπους ανέμους σε θάλασσα και σε ξηρά, αλλά και με βροχές και καταιγίδες προς το παρόν απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας αλλά εν δυνάμει επικίνδυνες, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει εφόσον επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά για τα χιλιοστά βροχής, “όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους “εμμονικές” καταστάσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα από τοπικές πλημμύρες, απότομη αύξηση της στάθμης χειμάρων και ποταμών, ενώ μεγάλος θα είναι και ο κίνδυνος κατολισθήσεων στο ορεινό κομμάτι, στα δυτικά”.

Για σήμερα Πέμπτη, στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο μετά το μεσημέρι και κατά το απόγευμα

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, που γρήγορα στο Ιόνιο και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τα 6 με 7 και από το απόγευμα στο Αιγαίο, τοπικά τα 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 17 βαθμούς, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τους 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Το βράδυ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα με βροχές τοπικά ισχυρές, με τον Σάκη Αρναούτογλου να συστήνει ιδιαίτερη προσοχή τη νύχτα. Παράλληλα αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις σε υψόμετρα άνω των 1600 μ. στα ορεινά της βόρειας Στερεάς, αλλά και ορεινή Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία. Ο νοτιάς θα επιμείνει “μαλακώνοντας” το κρύο ανεβάζοντας τον υδράργυρο ακόμα στους 21 βαθμούς σε πειοχές στη νότια νησιωτική χώρα.

“Σκουραίνει ο χάρτης”

Την Παρασκευή ο καιρός θα παραμείνει άστατος, με πρόσκαιρη βελτίωση το μεσημέρι αλλά από το απόγευμα οι νοτιάδες θα γίνουν σφοδροί και το Σάββατο θα εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία θα επιδεινωθούν σημαντικά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε όλα τα βόρεια βορειοδυτικά τμήματα. Στη Δυτική Ελλάδα όπως σημειώνει ο Σάκης Αρναούτογλου εάν πέσουν όλα αυτά τα χιλιοστά βροχής που δίνουν τα προγνωστικά μοντέλα αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα από τοπικές πλημμύρες, απότομη αύξηση της στάθμης χειμάρων και ποταμών, ενώ μεγάλος θα είναι και ο κίνδυνος κατολισθήσεων στο ορεινό κομμάτι κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά, με τους νότιους ανέμους να φτάνουν τα 7,8 και τοπικά στα νοτιοδυτικά τα 10 μποφόρ.

Η κακοκαιρία αναμένεται να υποχωρήσει την Κυριακή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος