Προειδοποιεί ο Σύλλογος Αρχαιολόγων για τον επαναπατρισμό 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων – Επιστολές σε πρώην υπ. Πολιτισμού

Array

Επείγουσες επιστολές στους διατελέσαντες από το 2008 υπουργούς Πολιτισμού και νυν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά, Κ. Τζαβάρα και Κ. Τασούλα, απέστειλε σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με αφορμή το σχέδιο νόμου «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων 161 αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης», που κατατέθηκε χτες βράδυ στη Βουλή. Όπως ενημερώνει με ανακοίνωση του, ο ΣΕΑ στις επιστολές του καλεί να ασκήσουν την επιρροή τους και να αποτρέψουν την εισαγωγή στο ελληνικό Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου.

Ο ΣΕΑ, μεταξύ άλλων, «υπενθυμίζει στους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς ότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που, θέλοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης, ίδρυσε και στελέχωσε την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών», ρύθμιση που «οδήγησε σε πολλούς επιτυχείς επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων».

«Το προς ψήφιση νομοσχέδιο πιστεύουμε ακλόνητα ότι “δυναμιτίζει” τις προαναφερθείσες προσπάθειες αλλά και την αταλάντευτη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για τον εντοπισμό, την τεκμηρίωση, τη διεκδίκηση και εν τέλει τον επαναπατρισμό ελληνικών αρχαιοτήτων», σημειώνει ο ΣΕΑ, τονίζοντας ότι «με το προς ψήφιση νομοσχέδιο παρακάμπτονται διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου για την εισαγωγή και κατοχή αρχαίων, καταστρατηγείται η διοικητική πρακτική επαναπατρισμού και κατοχής αρχαίων, εκμηδενίζονται το έργο και οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, τίθενται εν αμφιβόλω η διεθνής νομοθεσία αλλά και ο λόγος και η συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή fora».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος