Πρόεδρος Συλλόγου «Συνεπιμέλεια»: Το παιδί έχει δικαίωμα και συμφέρον να το ανατρέφουν και οι δύο γονείς (video)

Αυξάνονται τα περιστατικά που αλλοδαποί γονείς και ιδίως Σκανδιναβές παντρεύονται Έλληνες και μετά από κάποιο καιρό εξαφανίζονται στις χώρες τους με τα παιδιά. Ο Ιωάννης Παπαρηγόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου «Συνεπιμέλεια» μίλησε στην ΕΡΤ για το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο και πώς μπορεί να επιλυθεί.

«Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο οι Σκανδιναβές, είναι από την Κεντρική Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες» είπε ο κ. Παπαρηγόπουλος. Σύμφωνα με τον δικηγόρο ο οποίος μάχεται για τα δικαιώματα των μπαμπάδων στην ανατροφή των παιδιών τους, το πρόβλημα οφείλεται στο ότι τα δικαστήρια, για χρόνια έδιναν, την επιμέλεια στις μητέρες.

«Μέχρι πριν από ένα χρόνο ο αστικός νόμος έλεγε ότι όποιος έχει την επιμέλεια καθορίζει νόμιμα τον τόπο διαμονής του παιδιού. Με το νόμο έπαιρναν οι διαζευγμένες μητέρες τα παιδιά και έφευγαν. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις αλλοδαπές αλλά και για τις Ελληνίδες», πρόσθεσε.

2.500 μπαμπάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω αναζητούν τα παιδιά τους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Συνεπιμέλεια» εκτός από τις νομιμοφανείς μετακινήσεις υπάρχουν και οι παράνομες απαγωγές. «Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις και μηχανισμοί που επιβάλουν με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να γυρίσουν πίσω τα παιδιά. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να εκτελεστούν μέσα σε ένα χρόνο από την απομάκρυνση σε άλλη χώρα. Και η διαδικασία στα ελληνικά δικαστήρια, όλοι ξέρουν ότι δεν τελειώνει σε ένα χρόνο».

Το θέμα αφορά χιλιάδες Έλληνες γονείς ιδίως σε τουριστικές περιοχές με τα στοιχεία να αναφέρουν ότι αφορά τουλάχιστον 2.500 μπαμπάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω που αναζητούν στα πέρατα της γης τα παιδιά τους.

Και -όπως είπε- αυτό συμβαίνει γιατί απαραίτητα η εκάστοτε διαζευγμένη μητέρα είναι «κακιά» αλλά, όπως είπε, «ο Έλληνας δικαστής της ανέθεσε να μεγαλώσει τα παιδιά μόνη της».

Επιπροσθετα, δήλωσε, ότι αυτό που διαφεύγει από όλους είναι ότι αλλάζει ο τόπος κατοικίας του παιδιού που εξαρχής ήταν η Ελλάδα. «Για να μετακινηθεί το παιδί σε άλλη χώρα πρέπει να είναι προς το συμφέρον του. Ο Έλληνας νομοθέτης έχει ορίσει ότι συμφέρον του παιδιού είναι να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς».

Ο κ. Παπαρηγόπουλος τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να εξετάζουμε είναι το συμφέρον του παιδιού: «Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που σκέφτεται η κοινωνία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος