Πρ. Ιατρικής Εταιρείας για κανναβινοειδή: Στην Ιατρική του Παν. Πατρών θα υπάρξει μάθημα για τον χρόνιο πόνο και τα κανναβινοειδή φάρμακα

Ξεκίνησε η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα, γεγονός το οποίο σχολίασε στην εκπομπή του ΕΡΤNews «ΕΡΤNEWS UPDATE» η κ. Χρυσούλα Καραναστάση, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας για τα κανναβινοειδή.

«Επισκεπτόμενοι λοιπόν ασθενείς γιατί στην πλειοψηφία τους δεν είναι ασθενείς, μπορούν να έρθουν σε ένα ιατρείο, αλλά είναι άνθρωποι που χρειάζονται φροντίδα στο χώρο που βρίσκονται. Ανακάλυψα σιγά σιγά ότι μέσα στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν αυτό το τόσο τραγικό που τους συμβαίνει, υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής και αυτό λεγόταν κάνναβη».

«Τα κανναβινοειδή μόρια είναι μια ομάδα, μια μεγάλη οικογένεια χημικών μορίων που κατατάσσονται χημικά σε αυτό που λέμε κανναβινοειδή. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 140, κατ’ άλλους 150. Όλα αυτά τα παίρνουμε από το φυτό της κάνναβης. Κάθε ένα από αυτά έχει μια διαφορετική φαρμακολογική δράση στον οργανισμό και οι συνδυασμοί τους επίσης μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις.

Η πιο τεκμηριωμένη, αυτή τη στιγμή, ένδειξη για θεραπεία αφορά στην αντιμετώπιση ορισμένων ανθεκτικών τύπων επιληψίας. Είναι αδειοδοτημένο και στη χώρα μας ένα σκεύασμα το οποίο περιλαμβάνει μόνο κανναβιδιόλη.

(…) Το κόστος λοιπόν δυστυχώς αυτή τη στιγμή βαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή».

Η πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας για κανναβινοειδή γνωστοποίησε ότι «ξεκινάμε με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, το επιλεγόμενο μάθημα της θεραπείας του πόνου. Θα υπάρξει ένα μάθημα το οποίο θα αφορά το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και τα κανναβινοειδή φάρμακα».

Η πρόεδρος του συλλόγου «ΜΑΜΑΚΑ» Ζακλίν Πόιτρας, φιλοξενήθηκε επίσης στην εκπομπή και αναφέρθηκε στην προσπάθειά τους να μπορούν να συνταγογραφούνται όσο το δυνατόν περισσότερα φάρμακα για την βελτίωση της υγείας των ασθενών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος