«Πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού» – Τα πολιτικά μηνύματα για την απώλεια της Ειρήνης Παππά

Array

Κυβέρνηση και κόμματα εκφράζουν τα συλληπητήρια και αποχαιρετούν την μεγάλη Ελληνίδα, Ειρήνη Παππά.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μεγαλοπρεπής, αρχοντική, δυναμική, η Ειρήνη Παπά ήταν η προσωποποίηση του ελληνικού κάλλους στην κινηματογραφική οθόνη και στη θεατρική σκηνή. Με τη δύναμη του ταλέντου της και τη γοητεία της προσωπικότητάς της, κατέκτησε τον κόσμο του κινηματογράφου και του θεάτρου, παίζοντας σε δεκάδες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, παραστάσεις. Πάντα με τους δικούς της όρους, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις. Δεν δίσταζε να πηγαίνει αντίθετα στο καθιερωμένο από τη νεαρή της ηλικία, όταν σπουδάστρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και μαθήτρια του Ροντήρη και του Γληνού, έκανε το ντεμπούτο της σε επιθεώρηση του Αλέκου Σακελλάριου. Αυτή η ατίθαση στάση, αυτή η ελευθερία, την οδήγησε σε μια μεγάλη, ζηλευτή καριέρα. Στην “Ηλέκτρα” και στον “Ζορμπά” του Κακογιάννη, στα “Κανόνια του Ναβαρόνε”, στο “Ζ” του Γαβρά, σε συνεργασίες με τον Έλιο Πέτρι, τον Φραντζέσκο Ρόζι, τον Μανοέλ ντε Ολιβέιρα. Με τη φωνή της απέδωσε τις “Ωδές” του Βαγγέλη Παπαθανασίου μεταφέροντας τον ελληνικό ήχο σε όλο τον κόσμο. Μας χάρισε μοναδικές ερμηνείες στο αρχαίο δράμα, στο οποίο είχε αφιερωθεί. Θυμάμαι τη συνομιλία μας το 1999, όταν ανέλαβα ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Με συνεχάρη και με το πάθος που τη διέκρινε, μου είπε ότι αυτό που έπρεπε να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε τα αρχαία θέατρα στο κοινό, στους δημιουργούς του θεάτρου, ώστε το αρχαίο δράμα να βρίσκεται στον φυσικό του χώρο. Της απένειμαν τη διάκριση της “Γυναίκας της Ευρώπης”. Είναι ένας τίτλος που περιορίζει το εύρος της προσωπικότητας της Ειρήνης Παπά, μιας γυναίκας, μιας Ελληνίδας με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε δήλωσή του ανέφερε: «Ταυτισμένη με την κλασική ελληνική ομορφιά, η Ειρήνη Παπά υπήρξε πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού. Η αυστηρή, δωρική φυσιογνωμία της σφράγισε τον ελληνικό κινηματογράφο με τεράστιες διεθνείς επιτυχίες μέσα από συνεργασίες, όπως αυτή με τον Μιχάλη Κακογιάννη. Με πολλές διακρίσεις, η εμβληματική Ελληνίδα θα μείνει για πάντα ζωντανή στη μνήμη μας και για τη σημαντική προσφορά της στο θέατρο, με τη λειτουργία του Σχολείου, ενός χώρου που είχε ονειρευτεί ως κοιτίδα του θεάτρου και στεγάζει πλέον την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου».

ΣΥΡΙΖΑ: Έφυγε πλήρης ημερών στα 96 της χρόνια η «ζωντανή Καρυάτιδα» Ειρήνη Παπά

Στη μεγάλη καριέρα και προσωπικότητα της «ηθοποιού – συμβόλου, της παγκόσμιας Ελληνίδας, της Bella Greca», Ειρήνης Παπά, που έφυγε σήμερα, αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στους οικείους και τους συναδέλφους της.

Αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η Ειρήνη Παππά διέγραψε μια διεθνή καριέρα που ίσως καμία άλλη Ελληνίδα ηθοποιός διέγραψε πριν και μετά από αυτή. Επί 40 χρόνια πρωταγωνιστούσε σε διεθνείς παραγωγές στον κινηματογράφο και το θέατρο κάνοντας καλλιτέχνες, διανοούμενους και κοινό να παραμιλούν με τις ερμηνείες και την ομορφιά της.

Χαρακτηρίστηκε ως η “τελευταία αρχαία Ελληνίδα“, αφού είχε εκπλήξει με την παρουσία της στην τριλογία αρχαίου δράματος του Μιχάλη Κακογιάννη, κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες Ηλέκτρα, Τρωάδες και Ιφιγένεια.

Στην ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά ανέλαβε τον ρόλο της συζύγου του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και συνέβαλε στην αρτιότητα μιας ταινίας που αποτέλεσε διεθνή καταγγελία κατά της δικτατορίας.

Είχε συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, με τον οποίο δημιούργησαν δύο δίσκους που κυκλοφόρησαν διεθνώς, με εκείνη ερμηνεύτρια, τις Ωδές και τις Ραψωδίες».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η Ειρήνη Παπά υπήρξε σε όλη της τη ζωή άνθρωπος προοδευτικός, προσηνής και με χιούμορ, επισημαίνοντας ότι η ίδια προσδιόριζε τον εαυτό της ως «ανεξάρτητη αγωνίστρια». «Χαρακτηριστικό τής στάσης ζωής της υπήρξε η δήλωσή της για τον δάσκαλο πατέρα της: “Με έμαθε ότι υπάρχει μόνο μία αριστοκρατία, αυτή του πνεύματος. Δεν υπάρχουν κύριοι και επίσημοι, αλλά άνθρωποι”». Επιπλέον επισημαίνει ότι το 2000 της απονεμήθηκε ο τίτλος της «Γυναίκας της Ευρώπης».

Η Σία Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ),  τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημειώνει ότι «η γλώσσα της Ειρήνης Παπά, είναι αυτή του αγέρωχου σώματος. «Γλώσσα», τονίζει, «που κορυφώνεται και σφραγίζει τις ταινίες του Κακογιάννη και ας συμμετείχε σε χολιγουντιανές παραγωγές, και ας είχε πρωταγωνιστήσει στο Μπρόντγουεϊ».

«Γι’ αυτό και οι αποχαιρετισμοί είναι δύσκολοι με την αιώνια ηθοποιό, δεν χωρούν παρελθοντικό χρόνο», υπογραμμίζει η κυρία Αναγνωστοπούλου, «είναι δεμένοι με ένα διαρκές παρόν της Ειρήνης Παπά».

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Η «Καρυάτιδα» απέκτησε μια θέση στην αιωνιότητα

«Αποχαιρετούμε με θλίψη και συγκίνηση την Ειρήνη Παπά, μια Μεγάλη Ελληνίδα της τέχνης και του πολιτισμού, με διεθνή φήμη και καταξίωση. Σύμβολο αρχαιοελληνικής ομορφιάς, πάθους και δημιουργίας, συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Με τη συμμετοχή της σε περισσότερες από ογδόντα κινηματογραφικές ταινίες και διεθνείς παραγωγές, κατάφερε να «μαγέψει» κοινό και κριτικούς, αφήνοντας βαριά κληρονομιά στην υποκριτική τέχνη», έγραψε  σε ανάρτηση ο Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

«Πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού» – Τα πολιτικά μηνύματα για την απώλεια της Ειρήνης Παππά

ΚΚΕ:«Αποχαιρετούμε με θλίψη τη μεγάλη ηθοποιό Ειρήνη Παπά

«Πρέσβειρα των παρακαταθηκών του κλασσικού πολιτισμού και της μεσογειακής αισθητικής σε όλο τον κόσμο» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και επίσης κάνει λόγο για «ζωντανή Καρυάτιδα”, όπως την αποκαλούσε ο διεθνής Τύπος, με την δωρική κατατομή και την υψηλή υποκριτική, που αντανακλούσε τη βαθιά καλλιεργημένη προσωπικότητά της και το ήθος της, ενσάρκωσε πλήρως τη δύναμη της αρχαίας τραγωδίας, ενώ κατέκτησε το διεθνές θεατρικό και κυρίως κινηματογραφικό στερέωμα με σπουδαίους ρόλους, μεταξύ αυτών στην “Ηλέκτρα” και στον “Ζορμπά” του Μ. Κακογιάννη και στο “Ζ” του Κ. Γαβρά.

Έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 ταινίες διεθνώς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δίπλα σε μεγάλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, η Ειρήνη Παπά, στη μακρόχρονη καριέρα της τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους της».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος