Η χώρα μας εισάγει από σήμερα από κοινού με μια μικρή ομάδα χωρών της ΕΕ το μέτρο του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 ενόψει της καθολικής εφαρμογή του σε όλην την ΕΕ από 1ης Ιουλίου. Πρίν από λίγο άνοιξε και η σχετική πλατφόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνηση eudcc.gov.gr
Το πιστοποιητικό θα περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη ανάρρωση από τον κορονοϊό κατά περίπτωση.
Ο κ. Πιερρακάκης μιλώνστας το πρωί στον ΣΚΑΪ, είπε ότι από σήμερα, ξεκινά η πιλοτική λειτουργία του συστήματος στην Ελλάδα και ορισμένες ακόμη χώρες οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν. Σε αυτές τις χώρες που μαζί με την Ελλάδα ενεργοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό οι Έλληνες πολίτες που θα το εκδώσουν θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα. Από την 1η Ιουλίου η κάθε χώρα θα σταματήσει να εκδίδει το δικό της πιστοποιητικό και θα υπάρχει το ευρωπαϊκό ενιαίο πιστοποιητικό.
Η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ προχωρώντας στις εκδόσεις πιστοποιητικών COVID πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού κανονισμού την 1η Ιουλίου.
«Προτείνουμε στα κράτη μέλη να συντονίσουν τη σταδιακή άρση των περιορισμών ελεύθερης κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη το νέο κοινό εργαλείο μας: το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Αναμένουμε να κάνουν καλύτερη χρήση αυτού του μέσου και της σύστασης να επιτρέψουν σε όλους να κινηθούν ξανά με ελευθερία και ασφάλεια» δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.
Στην Ελλάδα η σχετική διαδικασία τίθεται σε ισχύ από σήμερα. «Δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι και θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνεργάστηκαν προκειμένου μία ιδέα η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες να γίνει αυτή τη στιγμή πράξη και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του σημαντικού ψηφιακού εργαλείου» ανέφερε ο χθες πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πώς εκδίδεται
Το Πιστοποιητικό σύντομα θα εκδίδεται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Η έκδοση του πιστοποιητικού με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα https://eudcc.gov.gr/
Το ψηφιακό πιστοποιητικό, θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως
• ονοματεπώνυμο
• ημερομηνία γέννησης
• ημερομηνία έκδοσης
• πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο
Θα έχει δε, έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό με ψηφιακή υπογραφή για να ελέγχεται η γνησιότητα.
Παράλληλα η Επιτροπή πρότεινε τα εξής:
1. Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα να εξαιρούνται από τεστ που σχετίζονται με ταξίδια ή καραντίνα. Αυτό θα πρέπει επίσης να καλύπτει τα άτομα που έχουν αναρρώσει από κορονοϊό και έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου.
2. Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID, και κατέχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σύμφωνα με το Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, θα πρέπει όταν ταξιδεύουν να εξαιρούνται από τεστ ή καραντίνα, για 180 ημέρες μετά από το θετικό τεστ PCR.
3. Τα άτομα με έγκυρο πιστοποιητικό τεστ, σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ θα πρέπει να εξαιρούνται από πιθανές απαιτήσεις καραντίνας. Η Επιτροπή προτείνει μια τυπική περίοδο ισχύος 72 ωρών για τα τεστ PCR και όπου γίνονται δεκτά τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, προτείνεται περίοδος ισχύος 48 ωρών.
4. «Φρένο έκτακτης ανάγκης»: Σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση σε ένα κράτος-μέλος επιδεινωθεί ή αν αναφερθεί υψηλός αριθμός ανησυχητικών μεταλλάξεων, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εκ νέου τα ταξίδια για τα εμβολιασμένα άτομα και για εκείνα που έχουν αναρρώσει από COVID.
5. Απλούστευση των απαιτήσεων, σε περίπτωση που το αποφασίσουν να επιβάλλουν περαιτέρω μέτρα κάποια κράτη-μέλη. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει για τις «πράσινες περιοχές», να μην υπάρχει κανένας περιορισμός, για τις «πορτοκαλί περιοχές» προτείνει τεστ αναχώρησης (αντιγονικό ή PCR), για τις κόκκινες περιοχές προτείνει καραντίνα, εκτός αν έχει γίνει αντιγονικό ή PCR τεστ πριν την αναχώρηση.
Τέλος, για τις «περιοχές σε βαθύ κόκκινο», η Επιτροπή συνιστά να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, διαφορετικά να επιβάλλονται τεστ και καραντίνα.
Τι ισχύει για τα παιδιά
Σε ό,τι αφορά τις οικογένειες με παιδιά, η Επιτροπή πρότεινε τα παιδιά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους να εξαιρούνται από την καραντίνα, όταν οι γονείς τους δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα, για παράδειγμα λόγω εμβολιασμού. Προτείνεται, επίσης, τα παιδιά κάτω των 6 ετών να εξαιρούνται από τα τεστ πριν το ταξίδι.
Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε την προσαρμογή των ορίων του χάρτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ενόψει της επιδημιολογικής κατάστασης και της προόδου στον εμβολιασμό. Για τις περιοχές με πορτοκαλί χρώμα, προτείνεται να αυξηθεί το όριο του 14ημέρου των συνολικών κρουσμάτων COVID από 50 σε 75. Για τις κόκκινες περιοχές, προτείνεται το όριο να αυξηθεί 75-150 (από το υφιστάμενο 50-150).
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος