Πρεμιέρα για την πανεπιστημιακή αστυνομία στο ΕΚΠΑ (video)

Array

Την πρώτη τους εμφάνιση έκαναν τη Δευτέρα 5/9 οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη. Oι περιπολίες ξεκίνησαν και μαζί οι αντιδράσεις.

Ομάδα 12 ανδρών της νεοσύστατης Πανεπιστημιακής αστυνομίας βρέθηκε στην είσοδο του ΕΚΠΑ κάνοντας την πρώτη περιπολία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το επόμενο διάστημα η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα κάνει περιπολίες και στην Πολυτεχνειούπολη, στην ΑΣΟΕΕ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην είσοδο του ΕΚΠΑ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν περίπου 300 φοιτητές που διαμαρτύρονται για την παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

Eντάσεις σημειώθηκαν με ρίψη χημικών και μικρής έκτασης πετροπόλεμο, στην Πανεπιστημιούπολη όταν εκτός από την Πανεπιστημιακή Αστυνομία παρατάχθηκαν και δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ οι φοιτητές προσπαθούσαν να αποτρέψουν την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στο εσωτερικό του ιδρύματος.

Πρεμιέρα για την πανεπιστημιακή αστυνομία στο ΕΚΠΑ (video)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρει: «Η κυβέρνηση, στα μουλωχτά, σαν τον κλέφτη, φέρνει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα στις σχολές, ενώ έχει καταδικαστεί από την πλειοψηφία των φοιτητών.

Απέναντί της βρήκε ήδη τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, οι οποίοι αμέσως βρέθηκαν στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, απαιτώντας να αποσυρθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εδώ και τώρα!

Τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που δίνει η κυβέρνηση για τη σύσταση αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, να τα διαθέσει, για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, για μαζικές προσλήψεις καθηγητών, φοιτητικές εστίες, σύγχρονες υποδομές και φοιτητική μέριμνα.

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους νέους και τις νέες, με τον αγώνα τους, να υψώσουν τείχος στα σχέδια καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Υ.Γ. Το προσωπικό των ΟΠΠΙ θα μπορούσε κάλλιστα να το διαθέσει η κυβέρνηση για την δασοπροστασία κρατώντας την ίδια πράσινη στολή».

Ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης από την Πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των υποκλοπών έκανε επίδειξη δύναμης έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια.

Πριν λίγο έκανε χρήση δακρυγόνων απέναντι στους φοιτητές.

Πρόκειται για αντιπερισπασμό δύο ημέρες πριν αρχίσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας συναντά την ομόθυμη αντίδραση των Πανεπιστημιακών και των φοιτητών.

Πρόκειται για μια ακόμη όψη του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επίθεσης στο Κράτος Δικαίου. Θα αποκρουστεί!

Σήμερα υπήρξε μια άμεση απάντηση από πλήθος φοιτητών, που κατά εκατοντάδες, συνεχίζουν να συρρέουν στο χώρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί.

Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία.

Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».

Στην Πανεπιστημιούπολη το παρόν έδωσε εκ μέρους του ΜΕΡΑ 25 ο Κλέων Γρηγοριάδης.

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη: «Καταγγέλλουμε την προσπάθεια εισβολής της ΕΛ.ΑΣ. με ΜΑΤ και ΟΠΠΙ στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και τις επιθέσεις καταστολής στον φοιτητικό κόσμο που αντιδράει στους αυταρχικούς σχεδιασμούς της καθεστωτικής Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σήμερα αφού εξήγγειλε την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που όπως μας ενημέρωσε “είναι στη διάθεση πλέον των πρυτανικών αρχών”, έστειλε την ΟΠΠΙ να εισβάλει στο ΕΚΠΑ συνοδεία των ΜΑΤ χωρίς να έχει ζητήσει τη συνδρομή ή εγκατάσταση της καμία πρυτανική αρχή. Είναι σαφές πως η Μητσοτάκης Α.Ε. την ώρα που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για το παρακράτος που έχει στήσει και την καθημερινή φτωχοποίηση της κοινωνίας, αντεπιτίθεται στο πιο αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας, τη νεολαία, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Το φοιτητικό κίνημα όμως έδωσε την ηχηρή, μαζική και δυναμική απάντηση του στις πύλες εισόδου του Πανεπιστημίου εμποδίζοντας την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων παρά τα χημικά, τη βία και την καταστολή. Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, η ΟΠΠΙ και οποιαδήποτε άλλη ομάδα καταστολής εφεύρει η Μητσοτάκης Α.Ε. από τα Πανεπιστήμια τώρα».

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων για την Πανεπιστημιακή αστυνομία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος