«Πράσινο φως» για το άνοιγμα των λυκείων στις 12 Απριλίου δίνουν οι λοιμωξιολόγοι

Πράσινο φως για το άνοιγμα των λυκείων από τη Δευτέρα δίνει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι επιστήμονες συμφώνησαν στο άνοιγμα των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου σε όλη τη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα τα self tests σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τα οποία έχουν φτάσει σήμερα στα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων και την Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα.

Βασικό κριτήριο για τις αποφάσεις της επιτροπής αποτελεί ο αριθμός των νοσηλειών ο οποίος σε αυτήν τη φάση παρουσιάζει σταθεροποίηση. Τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν χθες βασίζονταν σε ρεκόρ αριθμού τεστ.

Oι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα από την υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ1 η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή δήλωσε ότι “είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση. Προτεραιότητά μας είναι τα λύκεια, μετά τα γυμνάσια και αργότερα τα δημοτικά. Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μάς δίνουν τη δυνατότητα αυτή”.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στα self tests, λέγοντας πως “θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες στα ελληνικά, αλλά και σχετικά βίντεο για τη σωστή χρήση τους, ενώ θα δοθεί και ένα διάστημα ανοχής και προσαρμοστικότητας. Την αστοχία δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε, ελπίζουμε να είναι περιορισμένη, είπε και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που η εκπαιδευτική κοινότητα υιοθέτησε θα ισχύσουν και τώρα. Θα υπάρχει μία πειθώ και μία ανοχή που δεν θα οδηγήσει όμως στην άρνηση της διαδικασίας. Όπως έχει ανακοινωθεί και από τον κο Κοντοζαμάνη όποιο παιδί δεν κάνει το τεστ δεν θα συμμετέχει στην δια ζώσης διδασκαλία, ούτε θα συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση. Εξαίρεση θα αποτελούν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν δύναται η δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων”.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα self tests – Διαθέσιμα για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς σε πρώτη φάση

Το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ με την φαρμακοποιό Εύη Γκιόκα στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζουν βήμα βήμα τον τρόπο χρήσης των τεστ.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος