Πρ. Παυλόπουλος στη La Repubblica: «Αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες – Μηδενική ανοχή προς τους τρομοκράτες»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος -που επισκέπτεται την Ιταλία- καλεί να μην κάνουμε γενικεύσεις μετά από τις επιθέσεις του Παρισιού, και σημειώνει ότι η Αθήνα έχει «κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει» να προστατέψει τα ανατολικά σύνορα της Ένωσης και να αποτρέψει τη διείσδυση των τζιχαντιστών.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος παραχώρησε χθες αποκλειστική συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica και τον Ettore Livini, στην οποία μιλάει επίσης για το ευρώ, για την Τουρκία και για τις τραγικές συνέπειες που προκάλεσε η λιτότητα στην ελληνική οικονομία.

Τι περιμένουμε από την Ευρώπη μετά τις επιθέσεις του Παρισιού; Ποια είναι η απάντηση στην τρομοκρατία του χαλιφάτου που πρέπει να δώσει η ΕΕ;
Η ΕΕ πρέπει να υπερασπίζεται τη δική της δημοκρατική κουλτούρα, μη υποχωρώντας στο φόβο.
Στους τρομοκράτες απαντάμε με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Πρέπει να κάνουμε μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στους τρομοκράτες από τη μια πλευρά και στους πρόσφυγες του πολέμου από την άλλη. Είναι αδιανόητη κάθε είδους σύγχυση.
Στους πρόσφυγες, που είναι επίσης θύματα των στρατηγικών λαθών της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Για τους τρομοκράτες, αντίθετα, μηδενική ανοχή. Η ΕΕ πρέπει να προσδιορίσει τη ρίζα του κακού και να την κόψει. Και αυτή η ρίζα είναι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στη Συρία. Οι Βρυξέλλες έχουν μια συγκεκριμένη ευθύνη, να δώσουν τέλος στον πόλεμο, επειδή μόνο αυτές μπορούν να δουν τον πόλεμο όχι με τους γεωπολιτικούς όρους που δεν είναι κοντόφθαλμοι και εγωιστικοί, μα με όρους που αρμόζουν στην δημοκρατία και στον πολιτισμό της.

Το πρόβλημα των προσφύγων στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο από τη σκοπιά των πιθανών τρομοκρατικών διεισδύσεων;
Η Ελλάδα σέβεται όλες τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και που αφορούν τον έλεγχο των τρομοκρατών, τζιχαντιστών και άλλων. Κάνεις δεν τόλμησε να αποδώσει στην Ελλάδα κανενός είδους ευθύνη η έλλειψη προσοχής όσο αφόρα τα τρομερά εγκλήματα των τρομοκρατών στο εσωτερικό της ΕΕ. Ο εγωισμός και ο φόβος ναρκοθετούν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικογένειας και δεν προστατεύουν τους λαούς. Αντίθετα, τους φέρνουν σε ένα είδος επικίνδυνης απομόνωσης, που είναι αυτοκαταστροφική.

Πώς κρίνετε τους φράχτες ενάντια στους πρόσφυγες που χτίστηκαν στα σύνορα πολλών χωρών για την αναχαίτηση των προσφύγων;
Είναι μια ανεύθυνη πράξη που δυστυχώς δείχνει πώς μερικά μέλη της ΕΕ – ελπίζω ότι είναι μια ασήμαντη μειονότητα – δίνουν προτεραιότητα μάλλον στα συμφέροντα τους και όχι στην αλληλεγγύη που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των αξίων μας. Στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου δεν είναι η οικονομία και το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. Η τραγική κρίση προσφύγων μας θέτει όλους μπροστά στην ευθύνη υπεράσπισης αυτού του κοινού ευρωπαϊκού ιδανικού.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συναντήσει πρόσφατα τον τούρκο ομόλογό του Ahmet Davutoglu. Πώς κρίνετε αυτή τη συνάντηση; Βλέπετε θετικά την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ;
Η Τουρκία έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον μόνο αν σέβεται το θεσμικό και πολιτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο, ιδιαίτερα όσο αφορά τους κανόνες του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί χώρες, η συμμετοχή των οποίων θα έφερνε εκπτώσεις στο επίπεδο της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Θέλουμε μια Τουρκία σύμμαχο της Δύσης και της Ευρώπης. Αλλά συνεπάγεται αυτονόητα ότι, μαζί με τα δικαιώματα τηρούνται και οι δημοκρατικές και θεσμικές υποχρεώσεις.

Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση ή όχι;
Η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση με τεράστιο κόστος για το λαό της. Αυτός ο λαός έχει δείξει σημάδια θέλησης και υπευθυνότητας χωρίς προηγούμενο, για να παραμείνει μέλος της ΕΕ και πρώτα από όλα της ευρωζώνης. Και αυτό ακριβώς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι συνέταιροι μας, καθώς η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εκτός ΕΕ, αλλά το ίδιο ισχύει για την ΕΕ..

Πολλοί πιστεύουν ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές ήταν υπερβολικά. Ποια είναι η γνώμη σας ;
Είναι απόλυτα αληθές, το αποδέχονται ακόμα και οι συνέταιροί μας. Έχουν υποτιμηθεί τα αποτελέσματα των υφεσιακών πολιτικών που επιβλήθηκαν. (….)

Υπάρχει ακόμα πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;
Καμία πιθανότητα. Μετά από τις θυσίες του ελληνικού λαού, και επίσης λόγω των λαθών των συνεταίρων μας , η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα ερμηνευόταν μόνο ως εκούσια πράξη εκ μέρους των συνέταιρών μας. Και αυτό δε θα ήταν μόνο αδιανόητο, μα θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη συνοχή και την ίδια τη προοπτική της ευρωζώνης. (….)

Τι μπορούν να κάνουν από κοινού Ιταλία και Ελλάδα για να αλλάξουν την Ευρώπη προς το καλύτερο;
Αυτό που έκαναν στα αρχαία χρόνια, για να θυμίσουμε το μεγάλο παράδειγμα των προγόνων μας. Μη ξεχνάμε ότι η Αρχαία Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού, της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού.
Χάρη στη Ρώμη αυτός ο πολιτισμός δεν έχει μόνο επιβιώσει αλλά και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Αυτός είναι πια ο πυρήνας του σημερινού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Έτσι η Ελλάδα και η Ιταλία, η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει να δουλεύουν μαζί, στη βάση των κοινών τους κανόνων και αξιών, ώστε η Δύση και ΕΕ να μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανελέητη, απάνθρωπη και εγκληματική τρομοκρατία του ισλαμικού φονταμενταλισμού.
Ο οποίος -πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε- δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού . (…)

Μετάφραση: Μαργαρίτα Ολσέφσκι
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

Φωτό αρχείου: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος