Πρ. Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Πρώτο: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις επιτόπιες έρευνες πανευρωπαϊκά (audio)

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια πολύ σημαντική αύξηση τιμών στα καταναλωτικά ήδη και κυρίως στα commodities, τα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο, με τις τιμές ενέργειας να έχουν αυξηθεί αρκετά, τα κόστη στις διεθνείς μεταφορές να έχουν ανέβει στο αστρονομικό ποσοστό 902% από τον Μάιο του 2020 ως τον Αύγουστο του 2021, με προφανείς επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων.

Αυτό που ενδιαφέρει την Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας μας, είναι να δει τι είναι ενδογενές, τι ακριβώς είναι αποτέλεσμα δικών μας στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό. «Για αυτό έχουμε ξεκινήσει πολλές έρευνες και αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους με την Ελλάδα να είναι ο πρωταθλητής σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις επιτόπιες έρευνες», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός.

«Έχουμε κάνει τρεις φορές περισσότερες επιτόπιες έρευνες από το 2ο κράτος μέλος που έπεται και αυτό γιατί υπάρχουν, υπόνοιες και ενδείξεις παραβατικών συμπεριφορών, γι’ αυτό εξάλλου διατάσσονται», υπογράμμισε ο κ. Λιανός, χωρίς να μπορεί ακόμα να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Οι κλάδοι της λιανικής πώλησης βασικών καταναλωτικών αγαθών, αναλύονται συστηματικά και οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν ετοιμαστεί πολλούς μήνες πριν από μια ομάδα κρούσης που έχει συσταθεί στα πλαίσια της τελικής έκθεσης της κλαδικής έρευνας για τα σουπερμάρκετ το προηγούμενο τρίμηνο.

Η επιτροπή ανταγωνισμού τα τελευταία 2 χρόνια έχει κάνει τεράστιες αλλαγές όσο αφορά την δομή της, ανέφερε ο κ. Λιανός. «Το 2019 όταν ήρθα, ο μέσος όρος ηλικίας των υποθέσεων της επιτροπής ήταν γύρω στα 8 έτη και αυτή την στιγμή ο μέσος όρος είναι 1,3. Έχουμε τελειώσει 163 υποθέσεις σε δύο χρόνια, αυτό μας δίνει την δυνατότητα να δρούμε άμεσα και να έχουμε υποθέσεις που αφορούν την σύγχρονη οικονομία», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος