Πού βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες – Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο στον Κουβαρά όπου εντοπίστηκαν τα έργα τέχνης

Στο δάσος του Κουβαρά βρίσκονταν κρυμμένος ένας πολιτιστικός θησαυρός μεγάλης αξίας. Για εννέα χρόνια τα δύο πολύτιμα έργα τέχνης που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη βρίσκονταν τοποθετημένα σε ένα δερμάτινο χαρτοφύλακα, τον οποίο ο δράστης της «κλοπής του αιώνα” κάλυψε με πλαστικές σακούλες και είχε κρύψει σε ένα κούφωμα, μέσα σε μια ρεματιά στον Κουβαρά Αττικής.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Γεραφέντη στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, καθοριστικό γεγονός για την εξιχνίαση της κλοπής ήταν ο πανικός του δράστη.

«Πριν από δύο μήνες όταν ο 49χρονος Έλληνας πληροφορήθηκε ότι η αστυνομία ήταν κοντά στη σύλληψη των ληστών, φοβήθηκε. Αυτό τον οδήγησε στο να μετακινήσει τα κλεμμένα έργα. Μετέφερε δηλαδή τους πίνακες από το μπάνιο του σπιτιού του, όπου τους είχε έως τότε τοποθετημένους σε ειδική κρύπτη και τους πήγε στο ρέμα του Κολιαντρίκου, σε μικρή απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει το Πόρτο Ράφτη με τον Κουβαρά».

Η αστυνομία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε πληροφορίες ότι κάποιο άτομο έκρυβε τους πίνακες στην Ανατολική Αττική.

Πού βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες – Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο στον Κουβαρά όπου εντοπίστηκαν τα έργα τέχνης
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση για την ανεύρεση των δύο πινάκων που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και συγκεκριμένα ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ποια είναι δύο έργα τέχνης

Πρόκειται για τον πίνακα του Πικάσο «γυναικείο κεφάλι» που είχε φιλοτεχνηθεί το 1939 και το δώρισε ο μεγάλος ζωγράφος το 1949 στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή.

Ο δεύτερος είναι ένας πίνακας του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν του 1905 που απεικονίζει ένα ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ», όπως ονομάζεται αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά, ο οποίος τον δώρισε στην συνέχεια στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης / ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος