Πόσο επικίνδυνη είναι η τακτική της Τουρκίας για την περιφερειακή ασφάλεια

Array

Για την τακτική της Τουρκίας και το πώς επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» τις επιδρομές μίλησε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο παιχνίδι εντυπώσεων στη Λιβύη.

Η Τουρκία παρουσιάζει τις επιδρομές ως «τιμωρία» για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης εστιάζει στο πόσο παράξενα βολική ήταν αυτή η βομβιστική επίθεση στην Ιστικλάλ για την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία εξιχνιάστηκε σε χρόνο ρεκόρ. «Αμέσως αποδόθηκε ευθύνη στους Κούρδους της βόρειας Συρίας, οι οποίοι ως γνωστόν είναι σύμμαχοι των Αμερικανών. Είναι ένα ζήτημα που αρχικά έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα να επιτεθεί εναντίον της Αθήνας και της Ουάσιγκτον και σε δεύτερη φάση βλέπουμε τώρα να επιχειρήσει να νομιμοποιήσει με αυτό το χτύπημα τις αεροπορικές επιδρομές σε έδαφος τρίτων τρίτων κρατών, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και κάθε έννοια σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας των άλλων κρατών».

Όπως τονίζει πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική για την περιφερειακή ασφάλεια να μετατρέπεται η Τουρκία σε αυτόκλητο τιμωρό αυτών που θεωρεί τρομοκράτες σε έδαφος τρίτων χωρών. «Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου αυτή η τακτική, αυτή η αντίληψη, το να θεωρεί κάποιος ότι κάποιοι άλλοι που θεωρεί τρομοκράτες βρίσκονται στο έδαφος τρίτων χωρών και αυτό να θεωρεί ότι τον νομιμοποιεί να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος των κρατών αυτών. Η Τουρκία επίσης επικαλείται προκλητικά το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση απειλής, την οποία η ίδια χαρακτηρίζει απειλή βεβαίως, όταν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα δεν αναγνωρίζει η Τουρκία για την Ελλάδα, η οποία έχει πραγματική και διαπιστωμένη απειλή εναντίον της. Και επίσης είναι η Τουρκία, να θυμίσουμε η οποία διατηρεί κατοχικό στρατό στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία, η οποία απειλεί ότι θα μπει ξαφνικά ένα βράδυ στις γειτονικές χώρες. Είναι η ίδια χώρα η οποία μιλάει για νομιμότητα και για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Υπό πίεση η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης

«Το στίγμα της πολιτικής απέναντι στη Λιβύη θα μεταδοθεί πιο έντονα με την επίσκεψη Δένδια την Τρίτη στο Κάιρο. Τώρα, σε ότι αφορά στη Λιβύη, σήμερα οργανώθηκε μια μικρή διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Επίσης, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον επιτετραμμένο του στην Αθήνα να ζητήσει εξηγήσεις, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για το επεισόδιο. Πάντως, από όσο και στο εσωτερικό της Λιβύης, αυτό που είναι σημαντικό και είναι στην επικαιρότητα είναι η αβεβαιότητα για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, καθώς πλησιάζουμε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ακύρωση των εκλογών τον Δεκέμβριο. Υπάρχει μεγάλη πίεση είτε για νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση είτε για άμεση διεξαγωγή εκλογών που φαίνεται να είναι η μοναδική λύση. Μοναδική προοπτική να αρθεί το επικίνδυνο πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Σχόλιο: Διπλωματικός Συντάκτης Νίκος Μελέτης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος