Πώς θα γίνει εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια νοσοκομεία (video)

Array

Σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια νοσοκομεία. Κάποιες βασικές επιλογές είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων με άλλους χαμηλής κατανάλωσης, το κλείσιμο φώτων όταν φεύγουμε από ένα χώρο, το κλείσιμο παραθύρων για αποφυγή απώλειας θερμότητας, και η ρύθμιση της θερμοκρασίας στο επίπεδο που έχει οριστεί. Από όλα τα παραπάνω η μείωση δεν θα είναι μεγαλύτερη από 5% έως 10%.

Στο θέμα των λαμπτήρων δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, για παράδειγμα ένα μεγάλο νοσοκομείο όπως το ΑΤΤΙΚΟ έχει 10.000 λαμπτήρες, που σημαίνει ότι υπάρχει και μεγάλο κόστος για την αντικατάσταση.

Ο φωτισμός των κοινόχρηστων χώρων, όπως οι διάδρομοι των νοσοκομείων, είναι δύσκολο να περιοριστεί γιατί δεν διευκολύνονται τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι συνοδοί των ασθενών στις εντός νοσοκομείου μετακινήσεις τους.Πώς θα γίνει εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια νοσοκομεία (video)

Η σημαντική μείωση μπορεί να προέλθει από την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομειακών κτηρίων και ήδη 68 νοσοκομεία (συνολικά στη χώρα έχουμε 122 νοσοκομεία) έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης με τη συγχρηματοδότηση του ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης και αναμένεται να δαπανηθούν 261 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία αυτά.

Θα υπάρξει ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων, αντικατάσταση στα κουφώματα, μονώσεις στα δώματα, κλπ Αναμένεται να εξοικοινομηθεί από αυτή την προσπάθεια ένα 20% με 25% της ενεργειακής κατανάλωσης.

Όπως αναφέρουν διοικητές νοσοκομείων, αν η ΔΕΗ «τρέξει» προγράμματα φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές των κτηρίων θα μπορούσε να περιοριστεί η κατανάλωση κατά ένα 40%. Οι διαδικασίες αυτές συχνά είναι χρονοβόρες επειδή εμπλέκονται πολλοί φορείς.

Στο σύνολο των δημοσίων κτηρίων καταναλώνεται το 10% της κατανάλωσης στη χώρα. Επίσης στο σύνολο των νοσοκομείων, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, έχει οριστεί ενεργειακός υπεύθυνος, ο οποίος παρακολουθεί όλες αυτές τις προσπάθειες και τις κατευθύνει, μαζί με το διοικητή του κάθε νοσοκομείου, ώστε να υλοποιηθούν αυτά τα προγράμματα και αυτά που έχουν άμεσο χαρακτήρα και αυτά που έχουν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο στις 15 Οκτωβρίου ξεκινάει η θέρμανση στα νοσοκομεία.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος