Χωρίς κανόνες η αγορά βιτριολιού – Πώς το προμηθεύονται

Το θειικό οξύ (βιτριόλι) είναι μια από τις οκτώ ισχυρά ελεγχόμενες ουσίες που περιλαμβάνονται σε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό, στο οποίο περιλαμβάνεται αναλυτικά η διαδικασία κυκλοφορίας και χορήγησης τέτοιων ουσιών, έκανε γνωστό ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στις ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να προμηθευτεί το υλικό αυτό για ιδία χρήση, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι έχουν την άδεια να φέρουν στη χώρα τα αντιδραστήρια αυτά. Προφανώς για τις καθημερινές χρήσης της λ.χ. χημικής βιομηχανίας, επαγγελματιών. Στον κανονισμό προβλέπεται το υλικό με περιεκτικότητα άνω του 40% σε θειικό οξύ να μην δίδεται σε ιδιώτη παρά μόνο σε επαγγελματία με απαραίτητη έντυπη δήλωση της χρήσης είτε/και μεταπώλησής του. Το αντίστοιχο υλικό με περιεκτικότητα κάτω του 40% σε θειικό οξύ μπορεί να δοθεί και σε ιδιώτη, πάλι με έντυπη δήλωση χρήσης».

Ο κ. Θωμαΐδης είπε σχετικά ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο λ.χ. μπορεί ένας αγρότης δηλώνοντας σε κατάστημα ότι θέλει π.χ. να ξεβουλώσει έναν βόθρο, μπορεί να το αγοράσει νόμιμα.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα κάποιου να παραλάβει το υλικό μέσω διαδικτύου, κατέστησε σαφές ότι είναι μια παράνομη διαδικασία.

Πηγή: ΕΡΤ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ