«Πολλαπλό βιβλίο» και αξιολόγηση καθηγητών οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Το “πολλαπλό βιβλίο”, η αυτονομία των σχολείων, η διαρκής επιμόρφωση των καθηγητών και η νέα μέθοδος αξιολόγησης των μαθητών είναι μεταξύ των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για ένα “αναβαθμισμένο σχολείο”. Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάζεται τη Δευτέρα 28/6.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα εκσυγχρονίσει το ελληνικό σχολείο επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας.Οι αντιδράσεις είναι θετικές για το πολλαπλό βιβλίο και τη δυνατότητα να αξιολογούνται οι μαθητές όχι μόνο με τεστ αλλά και με εργασίες.

Σύλλογοι διδασκόντων θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν μέρος του αναλυτικού τους προγράμματος.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως για «αναβάθμιση του σχολείου» που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις κρίσης και επιλογής νέων στελεχών εκπαίδευσης.

Ο Θανάσης Κατσιμπέλης, διευθυντής δημοτικού σχολείου, αναφέρει: «πάντα ο συγκεντρωτισμός και η πολυνομία ήταν πρόβλημα για την εκπαιδευτική διαδικασία άρα νομίζω ότι η αυτονομία της σχολικής μονάδας κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το απαιτούμε εμείς οι εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο Παιδείας έχει ένα εκπληκτικό δυναμικό το απέδειξε και με τηλεκπαίδευση είμαστε υπέρ αξιοκρατικού μη τιμωρητικού συστήματος αξιολόγησης».

Όπως αναφέρει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως: «Δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύσσουν και άλλες δεξιότητες πέραν αυτών που ενισχύονται μέσω των γραπτών διαγωνισμάτων, όπως η παρουσίαση και η επικοινωνία των αποτελεσμάτων μιας εργασίας, η σύνθεση και η κριτική ανάλυση πληροφοριών και επιχειρημάτων από διαφορετικές πηγές. Δίνουμε στους εκπαιδευτικούς την ελευθερία να εισάγουν διαφορετικές και καινοτόμες μεθόδους αξιολόγησης, κάνοντας το μάθημα πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό για τους μαθητές».

Το νομοσχέδιο εισάγει και εργαλεία αποτίμησης της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και των εκπαιδευτικών.Την ίδια ώρα σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι νέες διατάξεις θα φέρουν τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση μεταδευτεροβάθμιας και ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος