Ζόραν Ζάεφ: Τιμή μας που οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις φυλάνε τον εναέριο χώρο μας

Στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στην καλή σχέση συνεργασίας που έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, από το Φόρουμ των Δελφών, λίγο πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Είναι τιμή για εμάς το γεγονός ότι οι ελληνικές ένοπλες της δυνάμεις φυλάνε τον εναέριο χώρο μας, καθώς πλέον εδώ και έναν χρόνο και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του στο Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε χτίσει μια πολύ καλή σχέση συνεργασίας, συνομιλούμε συχνά και μάλιστα ειδικά από την Ελλάδα λάβαμε πολύ σημαντική βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό, ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, μια βοήθεια η οποία για τον λαό μας ήταν εξαιρετικά σημαντική, τόνισε ο Ζάεφ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πλέον τετελεσμένο ανέφερε ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας ότι τώρα οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια, ειδικά στον οικονομικό τομέα, στον οποίο υπάρχουν ήδη σημαντικές συμφωνίες, όπως είναι αυτή με τον ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή φυσικού αερίου και με τα Ελληνικά Πετρέλαια για την κατασκευή αντίστοιχου αγωγού πετρελαίου.

Υπάρχουν μεγάλοι επενδυτές από την Ελλάδα, οι οποίοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά και σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε ελληνικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιταλίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, αλλά και σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία.

Ζάεφ: «Με τον Αλέξη (σ.σ. τον κ. Τσίπρα) χτίσαμε αυτήν τη Συμφωνία. Έχουμε αναπτύξει φιλική σχέση και μπορούμε να μιλάμε για μια σειρά ζητημάτων»

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε ξανά ανακοίνωση με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομολογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και επικεντρώνεται στις συμφωνίες που και στα μνημόνια συνεργασίας που οφείλει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή. Με βάση και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο κ. Μητσοτάκης, που τηρεί και τιμά πλέον την προεκλογικά “προδοτική” Συμφωνία των Πρεσπών, υποδέχεται σήμερα τον κ. Ζάεφ. Περιμένουμε να ενημερώσει τους πολίτες αν και πότε θα φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, όπως τον καλεί άλλωστε και ο Πρωθυπουργός της γείτονος με συνέντευξή του στην Αυγή, ή θα συνεχίσει να διασύρει τη χώρα υπό το φόβο ότι οι βουλευτές του θα τα καταψηφίσουν», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος