Ζόραν Ζάεφ: Σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό-Παραμένει η διαφορά για το εύρος χρήσης της ονομασίας

Σκόπια: Ανταπόκριση Νίκος Φραγκόπουλος

Ποτέ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος δεν βρίσκονται Αθήνα και Σκόπια από ότι σήμερα εκτίμησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του σε πολιτικούς συντάκτες της χώρας του.

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ, οι δύο χώρες έχουν αμβλύνει αρκετά τις διαφορές τους  για πολλές πτυχές της διαπραγμάτευσης αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού, ωστόσο, όπως είπε, το βασικό σημείο διαφωνίας είναι το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας που θα μπορούσε να συμφωνηθεί.

Τα Σκόπια, όπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, θεωρούν πως η νέα ονομασία, η οποία θα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό, πρέπει να ισχύει μόνο για διεθνή χρήση, ενώ για το εσωτερικό της χώρας πρέπει να χρησιμοποιείται η αποκαλούμενη συνταγματική ονομασία, καθώς όπως ισχυρίστηκε, αυτή δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

Σχετικά με τα θέματα εθνικής ταυτότητας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η Ελλάδα δείχνει κατανόηση για αυτά με κάποιος επεξηγήσεις που πρέπει να καθοριστούν, προκειμένου να καλυφθούν οι ευαισθησίες και των δύο πλευρών στα ζητήματα αυτά.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ακόμη ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, τελούν υπό την αίρεση οριστικής επίτευξης συμφωνίας στο θέμα του ονόματος.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι εφόσον δρομολογηθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος, αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να διεξαχθεί αυτό, αν δηλαδή γίνει τους επόμενους μήνες, ή εάν θα παραπεμφθεί για αργότερα, όταν η χώρα εξασφαλίσει εγγυήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ ή ακόμη και πριν την ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ, όπως είπε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος