Ζ. Κωνσταντοπούλου στο ΕΡΤNews: Ελπίζω να έχουμε δύο ευρωβουλευτές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Σύνοψη
  • «Δεν θα πάω στην ευρωβουλή αλλά ελπίζουμε να εκλεγούν δύο ευρωβουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας»
  • «Είμαστε με την πλευρά του Παλαιστινιακού λαού που εξολοθρεύεται»
  • «Στη Βουλή υπάρχει ακραίος σεξισμός»
  • «Θα γίνουμε και αξιωματική αντιπολίτευση και κυβέρνηση συν τω χρόνω»
  • «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη κατά το διεθνές δίκαιο»

«Δώσαμε και δίνουμε ζωή στη Βουλή. Δεν θα πάω στην ευρωβουλή αλλά ελπίζουμε να εκλεγούν δύο ευρωβουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας», επισήμανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων, η ίδια ανέφερε, ακόμη: «Η λειτουργία του κράτους δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, απασχολούν το Ευρωκοινοβούλιο κατά μείζονα λόγο πια και αυτό είναι κάτι ευχάριστο.

Αυτό που δεν είναι ευχάριστο είναι ότι δυστυχώς, οι πολίτες στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη δεν θεωρούν ότι τους αφορά η Ευρωπαϊκή Ένωση κι έτσι έχουμε πολύ χαμηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές, άρα πολύ χαμηλή νομιμοποίηση συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…)

Εμείς δώσαμε και δίνουμε ζωή στη Βουλή (…) Δεν αφήνω ποτέ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα, γιατί ο κόσμος μας εμπιστεύθηκε για να τον εκπροσωπήσουμε. Εδώ είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση.

Εγώ δεν θα πάω στην Ευρωβουλή, αλλά η Πλεύση Ελευθερίας θα εκπροσωπηθεί στην Ευρωβουλή και ελπίζω να έχουμε δύο ευρωβουλευτές (…)

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και εισπράττουμε πάρα πολύ μεγάλη αγάπη από τον κόσμο και πάρα πολύ έντονη τη συνειδητοποίηση ότι αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, χρειαζόμαστε ανθρώπους οι οποίοι θα τιμήσουν το λόγο τους, θα τιμήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα είναι εκεί, φύλακες – φρουροί.

Δεν θα λένε μετά “έγινε αυτή η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν κατάλαβα τι ψήφισα ή έγινε αυτό και ήμουν άρρωστος και δεν πήγα”.

Οι δικοί μας οι ευρωβουλευτές θα είναι εκεί, θα φέρνουν τα θέματα και της Ελλάδας στην Ευρωβουλή και θα φέρνουν και τα θέματα που απασχολούν όλες τις κοινωνίες της Ευρώπης και έξω από την Ευρώπη. Γιατί είμαστε με τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Στη Βουλή υπάρχει ακραίος σεξισμός»

Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι το γεγονός ότι είναι γυναίκα διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι στη Βουλή, σημείωσε:

«Στη Βουλή υπάρχει ακραίος σεξισμός. Υπάρχει διαφορετική μεταχείριση προς εμένα σε σχέση με τους άλλους αρχηγούς. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο από την κυβέρνηση.

Συμβαίνει κατ’ εξοχήν από την κυβέρνηση, αλλά συμβαίνει και από κόμματα και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης (…)

Είναι αυτή η αντιμετώπιση των γυναικών και η στερεοτυπική συνεχής ενοχοποίηση των γυναικών. Στη συζήτηση για την πρόταση μομφής για τα Τέμπη δεχόμουν ύβρεις, προπηλακισμούς, ουρλιαχτά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μου έλεγε “Εσείς προκαλέσατε, εσείς προκαλείτε, Σταματήστε να προκαλείτε” (…)

Εγώ ξέρετε ότι έχω μια θεσμική πάντοτε παρουσία.

Φυσικά και δεν θα αφήσω να παραποιείται η πραγματικότητα και να χειροκροτούμε τον Καραμανλή που λέει ότι τα έκανε και καλά, ότι πρέπει να τον ευχαριστήσουμε ή να συναινέσω σε μια διαδικασία συγκάλυψης. Δεν θα το κάνω».

Αναφερόμενη στην τραγωδία των Τεμπών, επισήμανε: «Τα Τέμπη είναι ένα εθνικής σημασίας γεγονός, έγκλημα, που η κυβέρνηση δεν το ονομάζει έγκλημα. Το ονομάζει ατύχημα, δυστύχημα, καταστροφή.

Για πάρα πολλούς μήνες δεν έλεγε τη λέξη Τέμπη κανένας κυβερνητικός. Μέχρι που έφτασε ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης να πει ότι κανείς στην κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη. Και βεβαίως του απάντησε η κοινωνία.

Τα Τέμπη λοιπόν είναι κατά την άποψή μου η θρυαλλίδα, γιατί έδειξε ότι η διαφθορά και η διαπλοκή τόσων δεκαετιών οδήγησαν στη δολοφονία, στην αφαίρεση της ζωής πενήντα επτά συνανθρώπων μας και σε τρομακτικούς τραυματισμούς και ψυχικά τραύματα εκατοντάδες άλλους».

«Θα γίνουμε και αξιωματική αντιπολίτευση και κυβέρνηση συν τω χρόνω»

Γiα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, σημείωσε: «Η Πλεύση Ελευθερίας ιδρύθηκε για να συγκροτήσει αυτό που συγκροτεί, δηλαδή τη μοναδική και πραγματική αντιπολίτευση. Αυτό που δεν κάνει κανείς άλλος τώρα.

Ότι ένας πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν έχει σχέση με την πολιτική, σε προηγούμενο χρόνο έρχεται και αναγνωρίζει αυτό το γεγονός, ότι είμαστε η μοναδική αντιπολίτευση – και πιστεύω θα γίνουμε και αξιωματική αντιπολίτευση και κυβέρνηση συν τω χρόνω. Γιατί αυτό που αναγκάζεται να ομολογήσει και ο κύριος Κασσελάκης το αναγνωρίζουν οι πολίτες και το βλέπουν και το θέλουν.

Αυτό ουσιαστικά υπογραμμίζει πόσο δεν μπορεί να γίνει πολιτική με παλιά υλικά, ούτε μπορεί να “ανακατεύουμε την τράπουλα” (…)

Ο Κασσελάκης δεν έχει ούτε μνημόνια ψηφίσει (…) Αν θέλει να έρθει στην Πλεύση Ελευθερίας, μπορεί να μας επισκεφθεί.

Μπορώ να τον ενημερώσω για πάρα πολλά πράγματα. Για τη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα, για την παραβίαση του δημοψηφίσματος για το Μάτι, για το πώς παρίσταναν μπροστά στις κάμερες ότι δεν ξέρουν για νεκρούς ενώ είχαν καεί τόσοι άνθρωποι και πνίγονταν εκείνη την ώρα, άλλοι τόσοι, για την κυρία Δούρου, για το πώς συνήφθη η συμφωνία των Πρεσπών και άλλαξαν τη θέση τους βουλευτές που μετά προήχθησαν…

Για όλα αυτά ευχαρίστως να τον ενημερώσουμε και αν αναγνωρίζει το πρότυπο της ενεργού αντιπολίτευσης. Βεβαίως να έρθει και στην Πλεύση Ελευθερίας να τον ενημερώσουμε».

«Η Νέα Αριστερά είναι το υπουργικό συμβούλιο του κ. Τσίπρα, όλοι εκείνοι που εφάρμοσαν τα μνημόνια»

Για τη Νέα Αριστερά, ανέφερε: «Με ρωτάτε και για άλλα κόμματα που απλώς έχουν αλλάξει ταμπέλα. Η Νέα Αριστερά είναι το υπουργικό συμβούλιο του κυρίου Τσίπρα, είναι όλοι εκείνοι που εφάρμοσαν τα μνημόνια, αντικοινωνικές πολιτικές, αντεργατικές πολιτικές.

Εγώ δεν μπήκα σε αυτή τη διαδικασία ούτε για να ξεπλύνω κανέναν, ούτε για να προδοθεί ο κόσμος, ούτε και για να κοροϊδέψω, ούτε για να ωφεληθούμε».

Αναφερόμενη στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, και στο αίτημα του κόμματός της για τον πόλεμο στη Γάζα, είπε:

«Από τις 23 Οκτωβρίου έχω θέσει οκτώ επίκαιρες ερωτήσεις στον κύριο Μητσοτάκη, πάμπολλες δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή για να λάβει η χώρα μας τη θέση που πρέπει σε αυτήν τη σφαγή που διαπράττεται στη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού (…)

Είναι εξαιρετικά σημαντικές οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των καλλιτεχνών σε όλη την υφήλιο, διότι πάντοτε τον δρόμο τον δείχνουν οι νέοι και πάντοτε αυτούς τους νέους που δείχνουν τον δρόμο της ειρήνης, τους διώκουν, τους βρίζουν, τους λοιδορούν. Η θέση μας είναι κρυστάλλινη. Είναι η θέση που κι εγώ έχω διαχρονικά πάρει.

Είμαστε με την πλευρά της Ειρήνης, είμαστε με την πλευρά των θυμάτων, είμαστε σαφώς με την πλευρά του παλαιστινιακού λαού που εξολοθρεύονται. Υφίσταται γενοκτονία (…)

Θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση, πρώτον, να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ειρήνης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ντροπή να έχουμε ταχθεί με μία κυβέρνηση η οποία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και διαπράττει διεθνή εγκλήματα. Δεν μπορεί να είμαστε σύμμαχοι με κράτη τα οποία παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα.

Αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς το λέμε – και η Πλεύση Ελευθερίας το λέει σταθερά.

Εάν θέλουμε να υπηρετήσουμε τα συμφέροντά μας, επειδή είμαστε εκείνη η χώρα που ο πραγματικός μας σύμμαχος είναι το διεθνές δίκαιο, μόνο με χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο μπορούμε να συμπάσχουμε.

Και είναι ένα φοβερό πρόβλημα το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ούτε καταδικάσει τα εγκλήματα, συμμετείχε σε όλη τη ρητορική περί δήθεν δικαιώματος άμυνας, ότι είναι δήθεν άμυνα να βομβαρδίζει νοσοκομεία και να σκοτώνεις μανάδες και παιδιά και αυτή τη στιγμή είναι σε μία αμηχανία, ενώ θα έπρεπε να βγει η Ελλάδα.

Εγώ αυτό περιμένω από τη χώρα μου (…) Θα έπρεπε να βγει θαρρετά και να πει ότι όσο διαπράττονται εγκλήματα διακόπτουμε τις διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ.

Παίρνουμε πρωτοβουλία ειρήνης και καλούμε την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποστεί από τη διάπραξη εγκλημάτων.

Και βεβαίως, επειδή υπήρξε αυτή η κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που κινεί πια ποινικές διώξεις και καταγγέλλει ότι υφίσταται πιέσεις και απειλές από ηγέτες κρατών που του λένε “τι είναι αυτά που κάνεις”, βλέπετε ότι η δικαιοσύνη είναι πάντοτε υπό την επιθυμία των εξουσιών να την ελέγχουν.

Είναι υποχρέωση της Ελλάδας ως κράτους μέλους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να στηρίξει αυτές τις διώξεις. Εγώ περίμενα και ήθελα η χώρα μου να τη ζητήσει αυτές τις διώξεις».

«Συμφωνία άκυρη κατά το διεθνές δίκαιο αυτή των Πρεσπών»

Για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε:

«Αυτό που σήμερα συμβαίνει, δηλαδή ότι θα αναδεικνύονταν ακροδεξιές δυνάμεις στη γείτονα χώρα που θα αμφισβητούσαν και θα παραβίαζαν τη συμφωνία, εμείς το προβλέψαμε και το ξέραμε.

Και είναι αστείο, ενώ αυτά τα τροφοδότησαν εκείνοι που υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία με εντολή Τραμπ. Να μην ξεχνάμε, με εντολή του Τραμπ να μην ξεχνάμε το πρωτοσέλιδο της Αυγής με τον Τσίπρα και τον Τραμπ και τη βαρυσήμαντη λεζάντα “στρατηγικοί εταίροι”.

Δεν ήταν λοιπόν ούτε μια αριστερή συμφωνία, ούτε μια συμφωνία για τους λαούς. Ήταν μια συμφωνία για το ΝΑΤΟ, για τον πόλεμο, για την εγκατάσταση στρατευμάτων. Και είναι μια συμφωνία η οποία είναι άκυρη κατά το διεθνές δίκαιο, διότι συνήφθη χωρίς εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό, από τη Βουλή, από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ουδείς ήξερε τι υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς και στη συνέχεια απεκαλύφθη ότι είναι απονομιμοποιημένοι, τουλάχιστον στη γείτονα χώρα. Την απέρριψε ο κόσμος εκεί στο δημοψήφισμα με μια αποχή 70% και άλλο ένα 7% όχι από το 30% που ψήφισε.

Και θυμάστε ότι είχαν τους βουλευτές κρατούμενους για να τους υποχρεώσουν να ψηφίσουν τη συμφωνία.

Είναι λοιπόν μια συμφωνία που δεν πληροί τους όρους του διεθνούς δικαίου, έχει συναφθεί με πρακτικές διαφθοράς και αυτό είναι κορυφαίος λόγος ακύρωσής της. Είναι μια συμφωνία που παραποιεί ούτως ή άλλως την ιστορία και κεκτημένα δικαιώματα της χώρας μας.

Μια συμφωνία που εκθέτει τη Μακεδονία, τα μακεδονικά προϊόντα, την ονομασία προέλευσης, ένα σωρό πράγματα.

Είναι μια ανιστόρητη, ντροπιαστική συμφωνία που έπρεπε να έχει ακυρωθεί και οι τρόποι για να ακυρωθεί είναι, αυτό που έχουμε προτείνει από το 2019: Προκήρυξη δημοψηφίσματος ώστε να καταγραφεί η έλλειψη εντολής του ελληνικού λαού και συγκρότηση ειδικής διακοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με την απεμπλοκή μας από αυτή τη συμφωνία».

Στο κλείσιμο της συνέντευξης, αναφερόμενη στο αίτημά της για ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών, σημείωσε:

«Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι και από αυτή την εφεκτικότητα και την αποφυγή της κυβέρνησης να μας απαντήσει. Βλέπετε ότι ακόμη και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται ντιμπέιτ. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να κάνει ντιμπέιτ με κανένα. Εγώ σας προσκαλώ και σας ζητώ (…) Δεν είναι δυνατόν να μη γίνει έστω ένα ντιμπέιτ με γυναίκα αρχηγό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος