Υπουργείο Εξωτερικών: Έλληνες πολίτες τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου

Η Ελλάδα τηρεί κατά γράμμα τις προβλέψεις της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923 περί της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, δηλώνει απερίφραστα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρος Παπαϊώαννου, υπενθυμίζοντας την καίρια παράμετρο ότι «οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες». Από την πλευρά της Αθήνας, μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι αν κάποιος έχει αποστεί από τα κείμενα της Λωζάννης αυτή είναι η Τουρκία. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι διαχρονικά το τουρκικό βαθύ κράτος με κατάπτυστες πρακτικές, τόσο θεσμοθετημένες, όσο και με άσκηση τρομοκρατίας όπως τον Σεπτέμβριο του 1955, εξόντωσε οικονομικά και κοινωνικά την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές πολιτικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, η τουρκική πλευρά έβαλε στο τραπέζι «ζήτημα» μειονότητας. Καθώς όμως οι διαβουλεύσεις είναι απόρρητες δεν υπάρχει περαιτέρω πληροφόρηση για το ποια επιμέρους θέματα που αφορούν τη μειονότητα έθεσε ο κ. Ονάλ στον κ. Δεμίρη. Όπως, πάντως, ξεκαθαρίζουν από το Υπουργείο Εξωτερικών η μειονότητα δεν αποτελεί διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα δεν αντλεί από πουθενά δικαίωμα παρέμβασης για τις συνθήκες διαβίωσης και το νομικό πλαίσιο που αφορά Έλληνες πολίτες.

Στη Θράκη, πάντως, η δραστηριοποίηση του τουρκικού Προξενείου παραμένει έντονη, όπως διαρκείς και συντονισμένες είναι οι ενέργειες του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), το οποίο παρά τις ρητές προβλέψεις της Λωζάνης, δεν χάνει ευκαιρία να θέτει θέμα τουρκικής ταυτότητας, άρα και τουρκικής μειονότητας στην περιοχή. Όπως διαπιστώσαμε στο πρόσφατο οδοιπορικό μας στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη στο πλαίσιο της εκπομπής Ειδικές Αποστολές, το ΚΙΕΦ ασκεί συντονισμένη πολιτική επηρεασμού, όχι μόνο των τουρκόφωνων, αλλά και των άλλων δύο συνιστωσών κοινοτήτων της μειονότητας, δηλαδή τους Πομάκους και τους Ρομά.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί συνειδητά τους μουσουλμάνους της Θράκης, σε μια προσπάθεια να εγκολπωθεί και να ποδηγετήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της μειονότητας, καταπιέζοντας τις ξεχωριστές ταυτότητες. Η «ενασχόληση» της Άγκυρας με τις μουσουλμανικές μειονότητες και σε άλλα βαλκανικά κράτη, όπως η Αλβανία, η Βοσνία, ακόμα και η Βουλγαρία, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, αλλά ευρύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος