Συζήτηση για σύσταση Εξεταστικής – Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης για τις παρακολουθήσεις

Array

Συνεδριάζει σήμερσ η Ολομέλεια της Βουλής με αντικείμενο την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί, καθώς απαιτούνται 120 ψήφοι για την υπερψήφισή της και όχι 151.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια, θα συζητήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Η συζήτηση και λήψη απόφασης από την Ολομέλεια έχει κατατεθεί σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος που παρέχει τη δυνατότητα και στα κόμματα της μειοψηφίας της σύστασης Εξεταστικών των πραγμάτων Επιτροπών της Βουλής.

Για την σύσταση αυτών των Επιτροπών αρκούν 120 και όχι 151 θετικές ψήφοι.

Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων. Στην συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών – βουλευτών κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια. Βεβαίως, η Επιτροπή έχει την δυνατότητα σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών της να ζητήσει χρονική παράταση από την Ολομέλεια.

Οι θέσεις των κομμάτων

Τα κόμματα λαμβάνουν θέσεις μάχης και οριστικοποιούν τη στάση που θα κρατήσουν, ενώ αιχμή παραμένει το χρονικό εύρος της διερεύνησης. . Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ΝΔ θα σεβαστεί το δικαίωμα της μειοψηφίας, αλλά αναμένεται να ζητήσει την επέκταση του ελέγχου, και σε άλλες περιόδους και να φτάνει μέχρι και το 2012

Ναι στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναμένεται να πει στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση αν έχει στοιχεία για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης να συσταθεί χωριστή εξεταστική επιτροπή.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που έχει καταθέσει το αίτημα για τη σύσταση του κοινοβουλευτικού οργάνου, δεν θα πει όχι ακόμα και σε επέκταση του ελέγχου αρκεί να υπάρχουν σαφή στοιχεία και τεκμηρίωση. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν στην ΕΡΤ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συνδέει την εξεταστική επιτροπή με χρονικές περιόδους αλλά με συγκεκριμένες υποθέσεις και πραγματικά γεγονότα.

Θετική ψήφο για σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα δώσει και το ΚΚΕ, θα επιμείνει όμως και στη διερεύνηση του θέματος των παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Ναι στην εξεταστική επιτροπή αναμένεται να πουν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος