Υποψήφιο θύμα του «Μάξιμου Σαράφη» μιλά στην ΕΡΤ – Ο διάλογος που τον «έκαψε» και η μέθοδος που ακολουθούσε

Array

Ως έναν πολύ έξυπνο κακοποιό, έτοιμο για κάθε απάντηση που θα ικανοποιούσε το ανυποψίαστο θύμα του, περιγράφει στην ΕΡΤ επιχειρηματίας τον «Μάξιμο Σαράφη», τον άνθρωπο που εμφανιζόταν να έχει πρόσβαση σε φτηνό χρήμα, μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καλαφάτη και της Κάτιας Νιάκαρη, αποκαλύπτεται ο διάλογος που είχε ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis και που οδήγησε τις αρχές στη σύλληψή του.

Απτόητος φέρεται να συνέχιζε τη δράση του ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis «Μάξιμος Σαράφης», παρά τη σε βάρος του μήνυση που είχε υποβληθεί στον Εισαγγελέα από τις 28 Απριλίου του 2022.

Θύμα ήταν γνωστή ξενοδόχος της Αθήνας, η επιχείρηση της οποίας είχε τυλιχτεί στις φλόγες μετά από εμπρησμό.

Πηγές της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι: «Με απατηλά μέσα την έπεισε για τη δανειοδότησή της μέσω της ανύπαρκτης εταιρείας “Zahrat”. Ως προκαταβολή αμοιβής του «Μάξιμου Σαράφη» καταβλήθηκαν αρχικά 50.000 ευρώ και στη συνέχεια 10.000 ευρώ».

Επιχειρηματίας που συνάντησε το Μάξιμο Σαράφη για να συζητήσουν για δάνειο με χαμηλό επιτόκιο μίλησε στην ΕΡΤ.

Όπως είπε: «με προσέγγισε μέσω κάποιων τρίτων. Δεν έγινε πιστευτός την πρώτη φορά γιατί δεν είχα ανάγκη ούτε για δάνειο ούτε για τίποτα. Με ξαναπροσέγγισε για δεύτερη φορά και πάλι αρνήθηκα. Τον είχα δει μία φορά. Πολύ έξυπνος άνθρωπος για να κάνει κάτι τέτοιο και να τον πιάσουν στη φάκα. Χρησιμοποιούσε οικονομικούς όρους, τραπεζικούς όρους, ήταν γνώστης».

Μία συνομιλία του Μάξιμου Σαράφη με γυναίκα του στενού περιβάλλοντός του ήταν αυτή που τον «έκαψε», καθώς σύμφωνα με την Αστυνομία ο 51χρονος εμφανίζεται να ομολογεί ότι στην πραγματικότητα η εταιρία του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν υπάρχει.

Ο διάλογος που οδήγησε τις αρχές στη σύλληψή του

«Μάξιμος Σαράφης»: Ευτυχώς, ακόμα δεν έχουν απαντήσει οι δικηγόροι αλλά αυτό με βολεύει να κλείσω κάνα δυο προκαταβολές…

Γυναίκα: Ναι.

«Μάξιμος Σαράφης»: Για να έχω ρευστότητα, γιατί αν σκάσει ότι είναι μούφα το Ντουμπάι, τη…

Γυναίκα: Όχι δεν το ξέρουν οι άλλοι.

Ο Κωνσταντίνος Γώγος, δικηγόρος 51χρονου τονίζει ότι ο εντολέας του αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Την ίδια ώρα η υπόθεση συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις πολιτικών που υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν δόλια βέλη από τον προστατευόμενο μάρτυρα.

«Μας στήσατε στο μανταλάκια με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες… τον Μανιαδάκη, τον Δεστεμπασίδη, που συνελήφθη χθες… και οι 10 αθωωθήκαμε, μια συγνώμη ακούσαμε από έναν από εσάς ;» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τα πάντα εδώ πληρώνονται» δήλωσε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η εξέλιξη με τον προστατευόμενο μάρτυρα Δεστεμπασίδη, θα πρέπει να προκαλέσει την άμεση αντίδραση των αρμόδιων εισαγγελέων και την προώθηση των μηνύσεων των πολιτικών προσώπων για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση κατά του μάρτυρα αυτού, ώστε να κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο» ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι τρεις συλληφθέντες απολογούνται στον ανακριτή το Σάββατο για μία σειρά από βαριές κατηγορίες.

Η μέθοδος του «Μάξιμου Σαράφη» και τα στάδια… πειθούς

Τα ανυποψίαστα θύματα έπρεπε να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis, ώστε να βγει το υποτιθέμενο δάνειο, μέσω της ανύπαρκτης εταιρείας «Zahrat Commercial Brokers».

1η φάση

1. Έπρεπε να δημιουργήσουν επιχειρηματικά σχέδια, τα λεγόμενα business plan, πλήρως τεκμηριωμένα και κοστολογημένα. Αυτά θα τα έστελνε ο «Σαράφης» στα υποτιθέμενα στελέχη της εταιρείας –φάντασμα, για αξιολόγηση.

2. Η προέγκριση χορήγησης της χρηματοδότησης κοινοποιούταν στα θύματα με την αποστολή μερικώς συμπληρωθείσας σύμβασης. Μετά τα θύματα έπρεπε να καταθέσουν 18.500 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό των Εμιράτων, προκειμένου να ασφαλιστεί η δανειοδότηση.

3. Τα θύματα έπρεπε επιπλέον να καταβάλλουν και πάλι σε τραπεζικό λογαριασμό των Η.Α.Ε. 49.650 ευρώ ως φόρο δανείου.

4. Τρίτο ποσό που καλούνταν να καταβάλλουν ήταν 15.000 ευρώ προς έκδοση πιστοποιητικού νομιμότητας της χρηματοδότησης από ανεξάρτητες και κρατικές Αρχές των Η.Α.Ε., προκειμένου να εγκριθεί το «δάνειο» από αυτές.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η μία από αυτές της οικονομικές Αρχές, είναι περιοχή στο Ντουμπάι, ελεύθερη οικονομική ζώνη με διάφορες επιχειρήσεις που υπόκεινται σε ξεχωριστό καθεστώς.

Η 2η φάση

Η δεύτερη φάση ξεκινούσε όταν τα θύματα, περίμεναν το δάνειο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

– Σε αυτή τη φάση οι κατηγορούμενοι έλεγαν πως η δανειοδότηση τους θα λάμβανε χώρα μέσω ομολόγου (bond) ύψους 60.000.000 ευρώ, το οποίο διαχειριζόταν η «Zahrat» και θα διαμοιραζόταν σε ομάδα επιχειρήσεων.

– Έτσι «πάγωναν» χρονικά την εκταμίευση του δανείου τους και τότε τους έλεγαν να πληρώσουν ακόμα 25.000 προκειμένου να εξεταστεί κατά προτεραιότητα η δική τους περίπτωση.

Το τελικό στάδιο

– Έλεγαν πως αρνείται η συγκεκριμένη τράπεζα που λειτουργούσε ως ενδιάμεσος ευρωπαϊκός σταθμός των χρημάτων του δανείου, και του ελεγκτικού μηχανισμού των Ευρωπαϊκών τραπεζών να δεχθεί τη μεταφορά των χρημάτων από τις τράπεζες των Η.Α.Ε. σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

– Έτσι έλεγαν στα θύματα να δημιουργήσουν τραπεζικό λογαριασμό στα Η.Α.Ε. ή σε ευρωπαϊκή χώρα (π.χ. Λιθουανία), όπου θα έμπαινε το δάνειο, απαιτώντας ακόμη 55.200 ευρώ.

Σε ισχύ το καθεστώς προστασίας για «Μάξιμο Σαράφη» & «Κατερίνα Κελέση»

Αρμόδιες εισαγγελικές αρχές τονίζουν ότι το καθεστώς προστασίας του μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» αλλά και της δεύτερης, της «Αικατερίνης Κελέση», εξακολουθεί να ισχύει. Ανανεώθηκε μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2022, με βάση το νόμο για ανανέωση της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ανά διετία, με δεδομένο ότι η υπόθεση Novartis, αν και αρχειοθετήθηκε για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν αδίκως, έχει οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες για τον Κωνσταντίνο Φρουζή και γιατρούς. Δεν υπάρχει λόγος επαναξιολόγησης του καθεστώτος προστασίας που απολαμβάνουν σε αυτή τη φάση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εκτός κι αν κάποιοι από τους θιγόμενους το ζητήσουν.

Σε αυτή την περίπτωση, τονίζουν, αρμόδιοι κύκλοι, θα επανεξεταστεί η υπόθεση. Ούτως ή άλλως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος που κατηγορείται πλέον για βαρύτατα αδικήματα για άλλη υπόθεση, συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές ως φυσικό πρόσωπο, με τα πραγματικά του στοιχεία, το όνομα και το επίθετό του, και θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου για αυτά για τα οποία κατηγορείται. Είναι άλλη η μία υπόθεση και άλλη η άλλη. Ευλόγως βεβαίως, με βάση την εξέλιξη της σύλληψής του για εγκληματική οργάνωση και απάτη εκατομμυρίων, εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της μαρτυρίας του για την άλλη υπόθεση.

Να σημειωθεί ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας για τη μία υπόθεση και κατηγορούμενος για την άλλη μέσω του συνηγόρου του έκανε νωρίτερα μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ όπου κρατείται δήλωση και μεταξύ άλλων κάνει λόγο για στοχοποιημένη επίθεση και μεθοδευμένη παγίδευση ενώ βάλλει και κατά του κυβερνώντος κόμματος.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Κάτια Νιάκαρη, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Σχετικό Άρθρο: Εξαπάτηση επιχειρηματιών: Εγκέφαλος ο «προστατευόμενος μάρτυρας» – Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος