Ελληνική απάντηση στη στάση του λιβυκού ΥΠΕΞ: Αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη της Λιβύης ξεκαθαρίζοντας ότι η ματαίωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια οφείλεται σε αθέτηση συμφωνίας εκ μέρους του λιβυκού ΥΠΕΞ όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ της υπηρεσιακής μεταβατικής κυβέρνησης που υπενθυμίζεται έχει υπογράψει την απαράδεκτη τουρκολιβυκή συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες.

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το ίδιο ξεκαθάρισε σε δική του ανάρτηση και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Λιβύη: Φρένο Δένδια σε διπλωματικό «παιχνίδι» της Τρίπολης – Τι συνέβη

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στη Λιβύη, Νίκο Μελέτη το διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε, όταν η πτήση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια έφτασε νωρίς το πρωί στην Τρίπολη της Λιβύης. Η συνεννόηση που είχε γίνει ήταν ότι εκτός από τη Βεγγάζη ο υπουργός θα μετέβαινε στην Τρίπολη όπου θα συναντιόταν με τον μόνο που έχει θεσμικό ρόλο και θεσμική ιδιότητα, τον πρόεδρο της Βουλής.

Ξαφνικά φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Τρίπολης το πρωί, διαπιστώθηκε – και ο Έλληνας υπουργός ενημερώθηκε – ότι υπήρξε απόπειρα να “παγιδευτεί” και να τον υποδεχθεί η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης που υπέγραψε τις προηγούμενες εβδομάδες τη συμφωνία με την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας είχε συνεννοήσεις με τη λιβυκή πλευρά και τονίστηκε ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία που υπήρχε.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ η ελληνική πλευρά δεν θα δεχόταν τον εκβιασμό που πήγε να γίνει από το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματική πηγή τόνισε πώς ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα υπήρχε επαφή με την υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε υπογράψει το σύμφωνο με την Τουρκία και άρα δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τον Ελληνα Υπουργό ως ομόλογή του και πως δεν θα επιβάλει κανείς στον κ. Δένδια ποιόν θα συναντήσει.

Στη Βεγγάζη μέσω Μάλτας

Μετά από αναμονή στο αεροσκάφος αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη στην Τρίπολη και να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Βεγγάζη. Όμως η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα και άλλη αναμονή στο αεροσκάφος μέχρις ότου αποφασίστηκε και η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας κι από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης για μετάβαση στη Βεγγάζη.

Προκλητική η στάση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Libya Review» το ΥΠΕΞ της Λιβύης εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως ο «Νίκος Δένδιας έφτασε στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και λίγο αργότερα αποφάσισε να αναχωρήσει. Η υπουργός Εξωτερικών Najla Al-Mangoush τον περίμενε για να τον υποδεχτεί». Πρόσθεσε δε «καταδικάζουμε την πράξη αυτή και θα αναλάβουμε δράση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος