Υπ. Άμυνας: Έρευνα για τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών (video)

Με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών τονίζει σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ένα θέμα που έθιξε ο ίδιος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Να κλείσει τις τρύπες στο «Ελβετικό τυρί» φαίνεται πως έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας. Ουσιαστικά  την δήλωση του αυτή στην οποία επισημαίνει ότι θα δώσει άμεσα κατευθύνσεις προς τα Επιτελεία, ο υπουργός  προαναγγέλλει πως θα υπάρξει έρευνα για την διαρροή ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών οι οποίες αφορούν την Εθνική ασφάλεια.

Συγκριμένα ο υπουργός είπε:

«Εκτιμώ ότι οι συμπεριφορές αυτές είναι για να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα και όχι με χαλαρή αντιμετώπιση. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα δώσω κατευθύνσεις άμεσα.»

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου το ποτήρι ξεχείλισε από τρία διαφορετικά στοιχεία.

Το πρώτο έχει να κάνει με το δημοσίευμα που αφορά τα όπλα που έχουν σταλεί στην Ουκρανία. Το δεύτερο με τα όσα ειπώθηκαν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς και το τρίτο ήταν οι στοχευμένες διαρροές υψίστης σημασίας προς συγκεκριμένες πηγές. Αυτό το τελευταίο ήταν που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το υπουργείο και όχι μόνο, με τον υπουργό να στέλνει το μήνυμα προς πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε διευκρινήσεις για τα συστήματα παρεμβολών στις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε σχετικά ότι «για την αντιμετώπιση αντιπλοϊκών κατευθυνομένων βλημάτων (Κ/Β), εφαρμόζονται συνδυαστικές τακτικές στο πεδίο, με προτεραιότητα χρήσης όπλων φυσικής καταστροφής της απειλής (hard-kill, ήτοι Κ/Β επιφάνειας – αέρος, πυροβόλα, αντιβληματικά οπλικά συστήματα, κ.λπ.) και, κατά περίπτωση, συστήματα παρεμβολών (Electronic Counter Measures – ΕCΜ)».

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο ΥΕΘΑ:

Αναφορικά με τα ΕCΜ, στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού μονάδων ΠΝ, προβλέπεται η αναβάθμιση δυνατοτήτων μέσων ηλεκτρονικού πολέμου με την πρόσκτηση συσκευών ΕSΜ και η αντίστοιχη αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων ΕCΜ, τα οποία είναι εγκατεστημένα στις Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ και σε αριθμό Φ/Γ τύπου ‘S’. Εντούτοις, το εν λόγω πρόγραμμα φέρει διαβάθμιση «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ», και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, πολλώ δε μάλλον μέσω της παρούσας διαδικασίας,

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά αντι-αντίμετρα (Electronic Counter Counter Measures – ΕCCΜ), τα υφιστάμενα radar και συστήματα διευθύνσεως βολής (ΣΔΒ) του συνόλου των μονάδων κρούσης του ΠΝ, διαθέτουν υψηλών δυνατοτήτων ΕCCΜ.

Τέλος, οι Φ/Γ τύπου FDΙ θα διαθέτουν εξαρχής αναβαθμισμένες δυνατότητες αναχαίτισης εχθρικών Κ/Β, ενώ τα ενσωματωμένα ΕCCΜ θα αποτελούν αιχμή της τεχνολογίας, όμως περαιτέρω πληροφορίες εμπίπτουν σε διαβάθμιση «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ» και δεν δύνανται να αποδεσμευτούν.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος