ΥΦΥΠΕΞ: «Ενεργό ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα»

Στη σκιά των εξελίξεων του Ουκρανικού πολέμου και των μεγάλων επιπτώσεων στην διεθνή οικονομία και τα ενεργειακά, η Ελλάδα ενισχύει τις στρατηγικές σχέσεις της με εταίρους στην περιοχή , όπως η Σαουδική Αραβία την οποία επισκέπτεται κυβερνητικό κλιμάκιο αλλά και ομάδα επιχειρηματιών.

Με την ηγεσία του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν το απόγευμα, στο περιθώριο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επενδυτικού Φόρουμ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής.

Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ΑΜ Khalid Al-Falih, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό για την Ελλάδα.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης μετέφερε στο Φόρουμ το ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των ιστορικά ισχυρών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι  οι επιχειρηματικές σχέσεις και συνεργασίες να προχωρήσουν και να αποδώσουν καρπούς.

Την προσωπική του δέσμευση στο στόχο της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, προσδιορίζοντας 4 βασικούς τομείς στους οποίους η συνεργασία προχωρά με γοργά βήματα.

Στην παρέμβασή του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο άγγιξε το 2021 το 1,3 δισ. €, σημειώνοντας αύξηση 57% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία αναρριχήθηκε στην 19η από την 26η θέση μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων. Παράλληλα, επισήμανε ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2022, περιλαμβάνονται 18 δράσεις εξωστρέφειας που αφορούν τη Σαουδική Αραβία.

Στο περιθώριο των εργασιών του Επενδυτικού Φόρουμ, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης και όλη η αντιπροσωπεία είχαν διμερή συνάντηση με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ΑΜ Khalid Al-Falih, κατά την οποία, επισημάνθηκε, η σπουδαιότητα της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, ειδικά σε ταραγμένους καιρούς όπως σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος