Χρήστος Σταϊκούρας: Οι επενδυτές εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα – Οι δράσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε τέσσερις νομοθετικές δράσεις που έχουν προωθηθεί  με στόχο τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, παρουσίασε σήμερα (22.02.2023) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη στρατηγική ενίσχυσης της κεφαλαιαγοράς.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε τέσσερις νομοθετικές δράσεις που έχουν προωθηθεί  με στόχο τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, καθώς και στους 6 πυλώνες των κινήτρων που καθιερώθηκαν (φορολογικών και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας) για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. 

Ο κ. Σταικούρας σημείωσε ότι χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι επενδυτές εμπιστεύονται ξανά τη χώρα μας, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει καταγράψει, από τις αρχές του 2023, τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ όλων των διεθνών δεικτών, ενώ τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρωζώνη από την έναρξη των αυξήσεων επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούλιο του 2022.

Από την πλευρά της η διευθύντρια και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο, Andrea Morarou αναφέρθηκε στο έργο της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και τη στήριξη που προσφέρθηκε για την ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής.

Είπε μάλιστα ότι η EBRD έχει επενδύσει στην ελληνική κεφαλαιαγορά περισσότερα από 6,5 δισ ευρώ από το 2013 και μετά, υπογραμμίζοντας ότι «επιθυμούμε ευρύτερη κινητοποίηση επενδυτών».

Ο γενικός διευθυντής της Γενικής  Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Mario Nava έκανε λόγο για «ισχυρή ελληνική κεφαλαιαγορά» και «εντυπωσιακή  πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια».

Η εκδήλωση συνεχίζεται με τοποθετήσεις εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών, της EBRD και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος