«Πολύ φοβάμαι ότι πηγαίνοντας η κουβέντα σε κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών μετά από πέντε χρόνια, δεν μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Το ζήτημα το είχα θέσει καθ’ ολοκληρίαν 6 Ιουλίου του 2021, με κατεπείγουσα επιστολή μου στον τότε αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής, (…) ήταν ο κ. Λιβανός – για μένα δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα, έχει σημασία η θεσμική κίνηση και οι θεσμικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν- όπου περιέγραφα μια περίπτωση την οποία μου την είχαν καταγγείλει κάτοικοι κατά τις περιοδείες μου στις Παρακάρλιες κοινότητες, όπου 2.500 στρέμματα του Δημοσίου, τα οποία ήταν προκαθορισμένα ως εργοτάξιο για τα έργα της λίμνης Κάρλας, δηλαδή υπήρχαν μηχανήματα, γίνονταν εργασίες για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της Ευρώπης, κάποιοι άσχετοι τύποι από το Λαγκαδά, πέντε, είχα παραθέσει στην επιστολή μου και τα αρχικά των ονομάτων τους, έχουν δηλώσει αυτές τις εκτάσεις και επιδοτούνται. Το 2017, το 2018, το 2019, το 2020 και το 2021. Και βεβαίως ζητούσα από τον υπουργό να μου απαντήσει αν έχει ελεγχθεί αυτό το ζήτημα, τι είδους ενοικιαστήρια έχουν αυτοί οι άνθρωποι, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, πώς δηλώνουν ότι καλλιεργούν μια γη η οποία δεν καλλιεργείται ή δηλώνεται ως βοσκήσιμη ενώ δεν βόσκεται, όλα αυτά τα ζητήματα δηλαδή που μας απασχολούν σήμερα, λέει η επιστολή μου στις 6 Ιουλίου του 2021».
Τα παραπάνω επισήμανε ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του ως πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξαιτίας του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι εκτάσεις που αφορούν στην συγκεκριμένη περίπτωση ανήκουν στο δημόσιο, σημείωσε ο κ. Μπουκώρος και ήταν εργοτάξιο. «Δεν μιλάμε τώρα για 5 και για 10 στρέμματα. Δεν μιλάμε για την αυλή μας. Μιλάμε για 2500 στρέμματα συνολικά, από τα οποία δηλωνόταν κάθε χρόνο τα 1200 χωρίς να καλλιεργούνται. Τι άλλο δηλαδή να καταγγείλει ένας βουλευτής; Από τη λίμνη του Λαγκαδά βρέθηκαν στην λίμνη Κάρλα. Μάλλον μπέρδεψαν τις λίμνες» συνέχισε.
Ερωτηθείς πού κατέληξε αυτή η καταγγελία, ανέφερε «ένας βουλευτής δεν έχει τον μηχανισμό για να παρακολουθεί τι γίνεται, αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέκτησε αυτά τα χρήματα».
«Έμεινα στην ανακοίνωση του τότε υπουργού λίγες μέρες μετά, δυο τρεις μέρες μετά, αν θέλετε να σας στείλω και τα σχετικά δημοσιεύματα, ότι εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα ΑΦΜ, όπως και ησύχασα ότι θα πάρουν όλα αυτά το δρόμο της δικαιοσύνης. Με δεδομένο ότι ήταν και μεγάλα τα ποσά των επιδοτήσεων, δεν ήταν μικρά. (…) Πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως» περιέγραψε ο βουλευτής.
«Πώς έτυχε τώρα και ήταν και οι πέντε από το Λαγκαδά; Πώς έτυχε και ήρθαν και οι πέντε στην Κάρλα; Δεν είναι κύκλωμα αυτό; Αλλά εγώ δεν είμαι δικαστής για να ψάξω στη συνέχεια. Άκουσα τον υπουργό ότι εντοπίστηκαν τα ΑΦΜ σε πέντε περιπτώσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ΑΦΜ για την περίπτωση της Κάρλας που εγώ είχα καταγγείλει και επαναπαύθηκα από εκεί και πέρα, δεν θα έκανα και δικαστική έρευνα, ούτε και δημοσιογραφική» συμπλήρωσε.
«Καλά είναι να ρίχνουμε ευθύνες σε έναν άνθρωπο που τηλεφωνεί για έναν ασθενή συμπολίτη, αλλά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες και για μεγάλα ζητήματα σαν κι αυτό. Να μη φεύγουμε δηλαδή από το πραγματικό πρόβλημα για τις εντυπώσεις» είπε στη συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά στη δική του εμπλοκή στην υπόθεση, ξεκαθάρισε ότι είχε να κάνει με ένα τηλεφώνημα για έναν άνθρωπο που είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και πως μάλιστα δεν προχώρησε το αίτημά του. Αναφερόμενος στα πραγματικά δεδομένα, περιέγραψε «όπως προκύπτουν από την απομαγνητοφώνηση και βεβαίως όχι από το αποσπασματικό κομμάτι που βγήκε στη δημοσιότητα, η κουβέντα καταλήγει, κύριε Διοικητά, επειδή είναι άρρωστος και με πιέζει ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, διπλή εγχείρηση καρδιάς και διαβητικός κτλ, επειδή προκύπτει λοιπόν ότι είναι ασθενής, λέει, στο τέλος της συνομιλίας μας, αν μπορείτε να του δώσετε λίγο χρόνο να συμμορφωθεί διαφορετικά, λέω μια αγοραία έκφραση, ας κόψει το λαιμό του, που σημαίνει ας κάνει ό,τι νομίζει, ας αντιμετωπίσει τα προβλεπόμενα. Δεν είναι που ζητάω να βγει από τα προβλεπόμενα».
Δεν έγινε δεκτό το αίτημα, σημείωσε ο κ. Μπουκώρος, «γι’ αυτό βγήκα και με ανακοινώσεις, ότι το τηλεφώνημά μου δεν ζημίωσε ούτε ένα ευρώ τον ΟΠΕΚΕΠΕ».
Σχολιάζοντας την παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι αυτές οι διαδικασίες θα έπρεπε να γίνονται αυτόματα, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε «από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προέρχομαι και ασφαλώς πρέπει να γίνονται αυτόματα. Όμως αναρωτιέται κανείς γιατί κινδυνεύουμε με πρόστιμο 415 εκατομμύρια ευρώ; Γιατί δεν έχουμε κάνει το Κτηματολόγιο, το οποίο το έτρεξα 10% τους τρεις μήνες που ήμουν εκεί, που σημαίνει αυτό το 3% το μήνα, που σημαίνει από το 1998 ότι θα έπρεπε να έχει γίνει σε 30 μήνες και έχουν περάσει 30 χρόνια. Να δούμε τι πρόστιμα φάγαμε τότε για το κτηματολόγιο, ποια ήταν η κυβέρνηση και τι χρήματα επιστρέψαμε τότε για ορισμένους που κουνούν το δάκτυλο σήμερα. (…) Το πρόστιμο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι γιατί δεν έχει μηχανοργάνωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το πρόστιμο επίσης είναι γιατί δεν έχουμε σχέδια βοσκήσιμων γαιών. Ξέρετε πόσες παρεμβάσεις έχω κάνει για τα σχέδια βοσκήσιμων γαιών και για τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ; 14 παρεμβάσεις, αν κάτι σας λέει αυτό. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα λοιπόν, είμαι αυτός που ανέδειξε το πρόβλημα στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων».
«Κάποιοι ήθελαν να κρατάνε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε ένα αναχρονιστικό πλαίσιο για να ενθυλακώνουν χρήματα, είναι σαφές και αυτό πρέπει να ψάξει η κυβέρνηση και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και διωκτικές αρχές, κατά την άποψή μου. Γιατί δεν έγινε αυτή η μετάβαση σε μια σύγχρονη εποχή την ώρα που η χώρα έκανε ψηφιακά άλματα; (…) Συγνώμη, κάναμε ψηφιακές εφαρμογές και πλατφόρμες για διαδικασίες που είναι πολύ λιγότερα χρήματα. Γιατί δεν κάναμε μια ψηφιακή πλατφόρμα λοιπών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που μοιράζει κάθε χρόνο 2,1 δις;» διερωτήθη ο βουλευτής.
Ερωτηθείς γιατί δεν υπήρξε μια πλατφόρμα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε χαρακτηριστικά «αυτό, να ρωτήσετε τους αρμοδίους», ενώ ως προς το ποιοι είναι οι αρμόδιοι τόνισε «είναι οι αρμόδιοι υπουργοί, είναι αυτοί που αποφασίζουν τι θα ψηφιοποιηθεί και τι όχι και ούτω καθεξής».
«Υπήρξε ολιγωρία για αυτό το ζήτημα, μια ολιγωρία η οποία βόλευε αυτούς που ξεκοκάλιζαν τα ταμεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατά την άποψή μου αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν και όχι να μένουμε στις εντυπώσεις, τι ακούστηκε σε μία επισύνδεση, έτσι; Και δεν μιλάω μόνο για τον εαυτό μου τώρα. Μιλάω και για άλλους» τόνισε ο κ. Μπουκώρος.
Απαντώντας στο γιατί βρέθηκε εκτός κυβέρνησης ανέφερε «είμαι εκτός κυβέρνησης, κοιτάξτε, αυτό το επιχείρημα που ακούγεται είναι στρεψοδικία. Αν είσαι αθώος, γιατί παραιτήθηκες; Τότε η κυβέρνηση που δεν παραιτείται, δεχόμαστε όλοι ότι δεν έχει κάνει κανένα λάθος, έτσι δεν είναι;».
«Εγώ δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Δεν ζημίωσα ούτε ένα ευρώ με το τηλεφώνημά μου τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είχα καταγγείλει διαχρονικά όλες αυτές τις παθογένειες, με κορυφαία την επιστολή μου προς τον κύριο Λιβανό και δεν επιθυμούσα να παραμείνω σε μια κυβερνητική καρέκλα και να ακούω ότι ενώ είναι σε επισύνδεση, παραμένει στην κυβερνητική καρέκλα» συμπλήρωσε.
Είχε προαποφασισμένη την παραίτησή του, επισήμανε. «Υπήρξε και συνεννόηση με την κυβέρνηση. Εγώ δεν εξωραΐζω τα πράγματα, από το προηγούμενο βράδυ είχα μιλήσει με κυβερνητικά στελέχη, αν θέλετε να στείλω την παραίτησή μου, πολύ ευχαρίστως. Μου τηλεφώνησαν την άλλη μέρα. Την επόμενη μέρα το μεσημέρι με πήρε ο κ. Μυλωνάκης και την έστειλα σε τριάντα δευτερόλεπτα την παραίτησή μου, ήταν έτοιμη, στον πρωθυπουργό.
Αυτό είναι το θέμα όμως; Θα ψάξουμε τους πραγματικούς ενόχους που έφαγαν τα εκατομμύρια; Είναι εύκολο να τους ψάξουμε.
Πάρα πολλά εκατομμύρια. Έχουμε 16.000 ΑΦΜ αυτή την ώρα που μιλάμε. Και τα λέω αυτά γιατί μιλάω στη δημόσια ραδιοφωνία και είναι επίσημα αυτά που λέω και είναι η ραδιοφωνία η οποία πρέπει να ενημερώνει τους Έλληνες.
Έχουμε 16.000 ΑΦΜ αυτή την ώρα που παραμένουν υπό έλεγχο για χρόνια ολόκληρα γιατί δήλωναν βοσκοτόπια χωρίς επαρκή στοιχεία. Γιατί δεν ξεκινάει η έρευνα από εκεί και μένουμε μόνο στο επικοινωνιακό;
Γιατί δεν ξεκινάει; Για ρωτήστε τους αρμόδιους. Εγώ δεν είμαι αρμόδιος» προσέθεσε.
Απαντώντας στο αν θεωρεί ότι εμπλέκονται πρόσωπα άλλων κομμάτων σε αυτή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε «αν εμπλοκή είναι οι επισυνδέσεις, είναι ξεκάθαρα αυτά τα πράγματα. Τώρα, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την ίδια διαδικασία λειτουργίας με τον ίδιο τεχνικό σύμβουλο, δεν την έχει τώρα αυτή τη διαδικασία, ούτε στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Επί είκοσι και πλέον χρόνια λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Και μην ξεχνάμε ότι τον νόμο για τα βοσκοτόπια χωρίς κοπάδια τον έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι κουνούν εύκολα το δάχτυλο, καλύτερα είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους».
«Εγώ είμαι περήφανος και έχω καθαρή τη συνείδησή μου, γιατί είμαι από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, γιατί δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, είναι πολύ πιθανόν να είμαι ο πρώτος, που στις 6 Ιουλίου του 21, πριν πέντε χρόνια, έφερα αυτή τη μεγάλη υπόθεση στη δημοσιότητα, την έστειλα στον αρμόδιο υπουργό και περιμένω σήμερα να πληροφορηθώ τι είχε γίνει τότε. Γιατί αν αυτή η υπόθεση είχε στείλει ορισμένους στο σκαμνί και στη φυλακή, πιθανώς να μην συνεχιζόταν μετά.
Επαναλαμβάνω, δεν μιλούσαμε για 50 και 100 στρέμματα. 2.500 στρέμματα, από τα οποία σίγουρα δηλώνονταν τα 1.200, δεν ξέρω, τα υπόλοιπα μπορεί να τα δήλωναν ως βοσκότοπο. Και δήλωναν ότι καλλιεργούν βαμβάκι και ντομάτα σε μια περιοχή η οποία ουδέποτε καλλιεργήθηκε. Καταλαβαίνετε; Ετησίως, 17, 18, 19, 20, 21. (…) Αυτές οι καλλιέργειες έχουν στρεμματική ενίσχυση και 100 ευρώ το χρόνο. Άμα είναι 1.200 στρέμματα, ορίστε οι 120.000. Αν τα πολλαπλασιάστε επί πέντε χρόνια, ορίστε τα κλοπιμαία. Όποιος θέλει να ψάξει, ψάχνει και βρίσκει» τόνισε καταλήγοντας ο βουλευτής της ΝΔ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος