Ξεπερασμένη η συνθήκη του Δουβλίνου δηλώνει ο Α.Τσίπρας στους Financial Times

Array

Η συνθήκη του Δουβλίνου «είναι ξεπερασμένη από τη ζωή» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times και τάσσεται υπέρ του διαμοιρασμού της υυθύνης στο πλαισιο του διεθνούς δικαίου και να μην βρίσκονται σε αυτή την άδικη θέση οι χώρες της πρώτης υποδοχής αλλά και η Γερμανία.

Ο κ.Τσίπρας προσβλέπει στην επίτευξη  μιας μακροπρόθεσμης λύσης που θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του ελέγχου των συνόρων, τις εσωτερικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ατόμων που φθάνουν στην ΕΕ, τις συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες, αλλά και τις ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.

ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιοριστεί η «δευτερεύουσα μετακίνηση» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά θέλουν να μεταβούν στη συνέχεια στη βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία. Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ που θα διευκολύνει τη Γερμανία να στείλει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεν είναι σημαντικό αν υπάρξουν κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό θα βοηθήσει να δώσει ένα μήνυμα στους λαθρεμπόρους ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομης μετανάστευσης», εξήγησε ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρωθυπουργός είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μόνο 50-100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας. “Για μας δεν είναι το πρόβλημα”», είπε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο  ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα συνδέεται με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί θετικά η κατάσταση των οικογενειών μεταναστών που έχουν διαχωριστεί, με αποτέλεσμα ορισμένα μέλη της οικογένειας να έχουν παραμείνει στην ελληνική επικράτεια, ενώ άλλα έχουν βρεθεί σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Όπως είπε, σήμερα υπάρχουν 2.500 άτομα από τέτοιες διαιρεμένες οικογένειες στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι το δίλημμα για το “τι Ευρώπη θέλουμε”, είναι αυτό που πρέπει να απαντηθεί επι της ουσίας και είναι πιο σοβαρό από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις», και πρόσθεσε  ότι, δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα, επειδή ο αριθμός των αφίξεων είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015. «Αλλά υπάρχει η συζήτηση λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος